ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ σχεδίαζε ένα νέο «Παρίσι» στις Βρυξέλλες

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ σχεδίαζε ένα νέο «Παρίσι» στις Βρυξέλλες

Κάτι αντίστοιχο με τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Βέλγιο, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση VRT.

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι αρχές της χώρας πιστεύουν πως ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του – ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή – σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα, σκορπίζοντας το θάνατο και στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν το ίδιο σενάριο με του Παρισιού μόνο που εν μέρει απέτυχε», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του καναλιού, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άτομα.

Ο καμικάζι στο μετρό των Βρυξελλών είχε νοικιάσει με πλαστά στοιχεία κρησφύγετο για τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού

Στο μεταξύ, ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, ο οποίος ανατινάχθηκε την Τρίτη στο μετρό των Βρυξελλών, καταζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, επειδή είχε νοικιάσει με πλαστό όνομα κατοικία στο Σαρλερουά που χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους δράστες της επίθεσης στις 13 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία.

Ο Μπακράουι ήταν στόχος, από τις 11 Δεκεμβρίου, δύο ενταλμάτων σύλληψης, ενός διεθνούς και ενός ευρωπαϊκού, τα οποία είχαν εκδώσει δικαστές του Παρισιού, στο πλαίσιο έρευνας για τις επιθέσεις αυτές που προκάλεσαν 130 θανάτους στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

Ολλανδία: «Ο Μπακράουι δεν βρισκόταν σε ολλανδικούς ή διεθνείς καταλόγους καταζητούμενων»

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Αρντ φαν ντερ Στερ διευκρίνισε ότι ο αδερφός του Χαλίντ, Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, δεν βρισκόταν στους καταλόγους των καταζητούμενων της Ολλανδίας ή σε διεθνείς καταλόγους καταζητούμενων.

«Το ελέγξαμε μαζί με τους Βέλγους, τους Γερμανούς και τους Τούρκους συναδέλφους μας και σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν καταχωρισμένος στα συστήματά μας», ανέφερε ο Φαν ντερ Στερ, 24 ώρες αφότου οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι ήταν ύποπτος τζιχαντιστής και είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Φαν ντερ Στερ επιβεβαίωσε εξάλλου πως ο Μπακράουι απελάθηκε από την Τουρκία στην Ολλανδία μόνο μια φορά — τον Ιούλιο — αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης πως απελάθηκε δύο φορές…

Σχετικές ειδήσεις