ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία προς πρόσφυγες: Όσοι δεν μάθουν γερμανικά, χάνουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας

Γερμανία προς πρόσφυγες: Όσοι δεν μάθουν γερμανικά, χάνουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας

Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας προς τους πρόσφυγες -Οσοι δεν μάθουν γερμανικά, χάνουν το δικαίωμα στην μόνιμη κατοικία

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι σχεδιάζει έναν νέο νόμο που θα απαιτεί από τους πρόσφυγες να μάθουν γερμανικά και να ενταχθούν στην κοινωνία, διότι διαφορετικά θα χάνουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται αφού οι ψηφοφόροι τιμώρησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ σε περιφερειακές εκλογές, αποδοκιμάζοντας την προσφυγική πολιτική ανοικτών θυρών της καγκελαρίου και στρεφόμενοι προς το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Γερμανία αναμένει ότι, σε αντάλλαγμα για μαθήματα γλώσσας, κοινωνικά επιδόματα και στέγαση, οι νεοαφιχθέντες θα κάνουν μια προσπάθεια να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Για όσους αρνούνται να μάθουν γερμανικά, για όσους αρνούνται να επιτρέψουν σε συγγενείς τους να ενταχθούν -για παράδειγμα σε γυναίκες ή κορίτσια- για όσους απορρίπτουν προσφορές εργασίας: γι' αυτούς δεν μπορεί να υπάρχει άδεια εγκατάστασης επ' αόριστον έπειτα από τρία χρόνια», δήλωσε.

Ο ντε Μεζιέρ, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, πρόσθεσε πως θέλει να δημιουργηθεί «μια σχέση ανάμεσα στην επιτυχή ένταξη και την άδεια για το πόσον καιρό θα επιτρέπεται σε κάποιον να παραμείνει στη Γερμανία».

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλωσόρισε το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να ψηφιστεί τον Μάιο. «Πρέπει όχι μόνο να υποστηρίξουμε την ένταξη, αλλά και να την απαιτήσουμε», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Bild.

Σχετικές ειδήσεις