Νέα πυρά κατά διαδηλωτών στην Υεμένη

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη Τάιζ, νότια της Σαναά, στην Υεμένη, από τα πυρά ανδρών της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της...

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη Τάιζ, νότια της Σαναά, στην Υεμένη, από τα πυρά ανδρών της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας που παραμένει πιστή στον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Οι στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης με αίτημα "την πτώση αυτού που έχει απομείνει από το καθεστώς" και υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός μεταβατικού συμβουλίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ γράφει σήμερα ότι το Βερολίνο καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τον πρόεδρο της Υεμένης Σάλεχ, ο οποίος νοσηλεύεται στη Σαουδική Αραβία έπειτα από επίθεση που δέχθηκε, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "υψηλόβαθμος διπλωμάτης είχε, για λογαριασμό του υπουργού Γκίντο Βέστερβέλε, πολιτικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη". Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στην Υεμένη τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο πρόεδρος Σάλεχ δεν αντιτίθεται στην υπογραφή μιας συμφωνίας μετάβασης, αλλά πιστεύεται ότι η οικογένειά του θα τον αποτρέψει.

Παράλληλα η κρατική τηλεόραση της Υεμένης μετέδωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας σκότωσε δύο ηγέτες της Αλ Κάιντα στη διάρκεια επιχείρησης σκούπα που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη νότια επαρχία Αμπιάν.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν δεκάδες ένοπλοι για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και άλλοι τραυματίστηκαν, προσέθεσε η τηλεόραση.

Πηγή της ασφάλειας της Υεμένης που επικαλέστηκε η τηλεόραση δήλωσε ότι τα δύο ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκαν είναι ο Άγεντ αλ Σαμπούνι και ο Άουαντ Σάλεχ.