ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτικές προβλέψεις για το κλίμα - Τι συμβαίνει με τους πάγους

Εφιαλτικές προβλέψεις για το κλίμα - Τι συμβαίνει με τους πάγους

Η στάθμη των θαλασσών της Γης μπορεί να ανέβει σε υπερδιπλάσιο ύψος σε σχέση με τις έως τώρα πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, προειδοποιεί μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη βασίζει τις πιο ανησυχητικές εκτιμήσεις της σε μια νέα ανάλυση της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική.

Συμπεραίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να λιώσουν πολύ πιο γρήγορα τεράστιες εκτάσεις πάγου και να πέσουν στο νερό, υψώνοντας τη στάθμη διεθνώς ένα έως δύο μέτρα έως το 2100.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να συμφωνήσουν πόσο γρήγορα και σε σε πόση έκταση θα λιώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής. Από την απάντηση σε αυτό, εξαρτάται σημαντικά πόσο θα ανέβει η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως.

Οι ερευνητές Ρόμπερτ ΝτεΚόντο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-'Αμχερστ και Ντέηβιντ Πόλαρντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εκτιμούν ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σχετικά με την άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, είναι υπερβολικά χαμηλές.

Το 2013, η IPCC είχε προβλέψει ότι, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς στις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», οι θάλασσες θα ανέβουν το πολύ ένα μέτρο (98 εκατοστά) έως το 2100.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, μεγάλες παράκτιες πόλεις όπως η Βοστώνη μπορούν να έλθουν αντιμέτωπες με άνοδο της στάθμης έως ενάμισι μέτρο έως το τέλος του αιώνα μας, αν δεν περιορισθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο προβλέψεων, μόνη της η Ανταρκτική μπορεί να «σηκώσει» τη στάθμη των υδάτων σαφώς πάνω από ένα μέτρο (τουλάχιστον 1,14 μέτρα) έως το 2100, πάνω από 15 μέτρα έως το 2500 και 20 μέτρα έως το 3500, αν η κλιματική αλλαγή δεν «φρεναρισθεί».

Ανατρέχοντας στο ιστορικό του κλίματος της Ανταρκτικής, οι Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πάγοι της ηπείρου είναι άκρως ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή - πολύ περισσότερο από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα. Ενδεικτικά, πριν από 3 εκατ. χρόνια τα νερά είχαν ανέβει δραματικά κατά δέκα έως 20 μέτρα.

Όπως είπε ο ΝτεΚόντο, «υπήρξε εποχή στο παρελθόν που οι θερμοκρασίες ήσαν μόνο ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι τώρα, αλλά η στάθμη των θαλασσών ήταν πολύ υψηλότερη, πράγμα που κυρίως οφειλόταν στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και δευτερευόντως της Γροιλανδίας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα ο «γκουρού» της κλιματολογίας αμερικανός καθηγητής Τζέημς Χάνσεν προειδοποίησε ότι η στάθμη των θαλασσών μπορεί να ανέβει από ένα μέχρι πέντε μέτρα έως το 2100. Η νέα μελέτη έρχεται να στηρίξει τις εκτιμήσεις του Χάνσεν, οι οποίες είχαν γίνει δεκτές με σκεπτικισμό από πολλούς συναδέλφους του.

Σχετικές ειδήσεις