ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για τρομοκρατία: Οι δυτικές χώρες μάς αγνόησαν

Ερντογάν για τρομοκρατία: Οι δυτικές χώρες μάς αγνόησαν

"Οι δυτικές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών", δήλωσε μεταξύ άλλων, στο CNN ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για μια σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια.

"Ούτε η Ολλανδία, ούτε το Βέλγιο φαίνεται να έχουν καταλάβει τι αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές", δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με απόσπασμα μιας συνέντευξης που θα μεταδοθεί στη διάρκεια της ημέρας.

"Καλέσαμε να υιοθετηθεί μια κοινή θέση εναντίον της τρομοκρατίας, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έδωσαν σε αυτή την έκκληση τη σημασία που της αξίζει", εξήγησε ο τούρκος ηγέτης.

"Οι δυτικές χώρες μάς αγνόησαν. Δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες μας στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών", πρόσθεσε.

Η Τουρκία επικρίνει ιδιαίτερα το Βέλγιο ότι αγνόησε τις πληροφορίες που έλαβε για το προφίλ του "τρομοκράτη μαχητή" Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε στις 22 Μαρτίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τον οποίο είχε συλλάβει η Άγκυρα τον Ιούνιο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί απελάθηκε στη συνέχεια στην Ολλανδία αλλά μπόρεσε να φύγει από τη χώρα χωρίς να υποβληθεί σε ιδιαίτερο έλεγχο επειδή δεν ήταν γνωστός στις ολλανδικές αρχές και δεν περιλαμβανόταν στους καταλόγους των υπόπτων που διέθεταν, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται μια μουσουλμανική συμμαχική χώρα-κλειδί της Ουάσινγκτον και μια μετριοπαθής σταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της Συρίας, με την Ουάσινγκτον να καλεί την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να είναι πνέει μένεα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί ορκισμένους εχθρούς της στο εσωτερικό.