ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Επιφυλάξεις για την ύπαρξη δεύτερου νεκρικού θαλάμου στον τάφο του Τουταγχαμών

Αίγυπτος: Επιφυλάξεις για την ύπαρξη δεύτερου νεκρικού θαλάμου στον τάφο του Τουταγχαμών

Επιπρόσθετες αναλύσεις απαιτούνται στον τάφο του Τουταγχαμών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι εκεί είναι κρυμμένος ο νεκρικός θάλαμος της Νεφερτίτης, της θρυλικής βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, σύμφωνα με το νέο υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας.

«Προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο», τόνισε ο Χάλεντ Αλ Ανάνι προσπαθώντας να τηρήσει αποστάσεις από τον ενθουσιασμό που είχε δείξει ο προκάτοχός του, ο Μαμντούχ αλ Νταμάτι, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο Νταμάτι είχε πει ότι είναι «κατά 90% σίγουρος» πως ο τάφος του νεαρού φαραώ μπορεί να περιέχει δύο νεκρικές κρύπτες, όπως υποστηρίζει ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς.

Ο Ριβς πιστεύει ότι ο ένας από τους δύο υπόγειους θαλάμους στον τάφο του Τουταγχαμών είναι η κρύπτη της Νεφερτίτης, της βασίλισσας που διαδραμάτισε καθοριστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο στην Αίγυπτο πριν από 3.300 χρόνια, στο πλευρό του συζύγου της, του φαραώ Ακενατών. Η δεύτερη υπόγεια αίθουσα είναι πιθανότατα ένας αποθηκευτικός χώρος που δεν έχει εξερευνηθεί και μάλλον χρονολογείται από την εποχή του Τουταγχαμών.

«Ελπίζω ότι θα βρούμε κάτι, όμως προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο», ανέφερε ο Ανάνι μιλώντας σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου έξω από τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί ειδικοί πραγματοποίησαν σήμερα (31/3) νέες αναλύσεις με ραντάρ στον τάφο, παρουσία του Βρετανού αρχαιολόγου.

Τα αποτελέσματα των νέων ερευνών θα ανακοινωθούν αύριο.

Σχετικές ειδήσεις