ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: «Συλλάβαμε τον Αμπντεσλάμ σε λίγους μήνες ενώ άλλοι τον Μπιν Λάντεν σε 10 χρόνια»

Βέλγιο: «Συλλάβαμε τον Αμπντεσλάμ σε λίγους μήνες ενώ άλλοι τον Μπιν Λάντεν σε 10 χρόνια»

«Είμαστε μια μικρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, ένας κόμβος από τον οποίο μπορούν εύκολα να οργανωθούν επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποτέλεσαν «αδιαμφισβήτητα μια αποτυχία» για το Βέλγιο, παραδέχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, αρνούμενος ωστόσο ότι η χώρα του είναι «αποτυχημένο Κράτος».

«Όταν διαπράττεται μια επίθεση όπως αυτή, σίγουρα σημειώνεται μια αποτυχία» επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ενώπιον του ξένου Τύπου στις Βρυξέλλες.

Όμως «δεν μπορώ να αποδεχθώ την ιδέα ότι έχουμε ένα αποτυχημένο Κράτος» στο Βέλγιο, υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ οι αρχές στη χώρα του κατηγορήθηκαν ότι επέδειξαν χαλαρότητα και ανεκτικότητα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου του 2015.

Το Βέλγιο χρειάστηκε «λίγους μήνες» για να συλλάβει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον βασικότερο ύποπτο αυτών των επιθέσεων, σημείωσε ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης. «Για να σταματήσουν τον Μπιν Λάντεν, χρειάστηκαν 10 χρόνια».

Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ γνωστοποίησε ότι το Βέλγιο εξέδωσε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος περίπου 100 ανθρώπων σε υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία το 2015.

«Ένα αποτυχημένο Κράτος δεν θα ήταν σε θέση» να το κάνει, επέμεινε. «Είμαστε μια μικρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, ένας κόμβος από τον οποίο μπορούν εύκολα να οργανωθούν επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Όπως ακριβώς συνέβη πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, «στις Βρυξέλλες πρόσωπα είχαν εγγραφεί στα μητρώα της μίας ή της άλλης υπηρεσίας» ερευνών, ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδισε να περάσουν στη δράση, παραδέχθηκε ο Μισέλ.

Σχετικές ειδήσεις