ΚΟΣΜΟΣ

«Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε "ντε φάκτο" την εκεχειρία»

«Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε "ντε φάκτο"  την εκεχειρία»

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

"Ο λαός του Καραμπάχ θέλει κάτι απλό και κατανοητό για το οποίο αγωνίζονταν ανέκαθεν όλοι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί: να αναλάβει ο ίδιος το πεπρωμένο του και να ελέγχει ελεύθερα το μέλλον του (...) Οι άνθρωποι δεν αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα παρά μόνο ένα πράγμα: να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα", είπε ο Σαρκισιάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 73 άνθρωποι.

Ο Σαρκισιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι η νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο παραβίασε "ντε φάκτο" και "μονομερώς" την εκεχειρία και "επιτέθηκε σε έναν ειρηνικό λαό". Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, το Μπακού οδήγησε και πάλι την περιοχή αυτή "σε μια τεταμένη και απειλητική κατάσταση όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας", συνέχισε.

"Είναι προφανώς οδυνηρό για εμάς να βλέπουμε ότι η Ρωσία και άλλες χώρες πωλούν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν", υπογράμμισε ο Σαρκισιάν υποστηρίζοντας ότι οι δυνατότητες που έχει η χώρα του να επηρεάσει την κατάσταση είναι "περιορισμένες".

Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε όλες τις πλευρές "να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφευχθεί μια αιματοχυσία" και ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.