ΚΟΣΜΟΣ

Το ISIS λεηλατεί και εμπορεύεται αρχαιότητες μέσω Τουρκίας καταγγέλλει η Ρωσία (Vid)

Το ISIS λεηλατεί και εμπορεύεται αρχαιότητες μέσω Τουρκίας καταγγέλλει η Ρωσία (Vid)

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και το Ιράκ εισπράττουν 150-200 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 132-175 εκατ. ευρώ) το χρόνο από το λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας σε επιστολή του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

«Περίπου 100.000 πολιτιστικά αντικείμενα παγκόσμιας σημασίας, μεταξύ των οποίων και 4.500 αρχαιολογικοί χώροι (εννέα από τους οποίους περιλαμβάνονται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ) βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ», αναφέρει ο πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η λαθραία εξαγωγή των αντικειμένων, γράφει, οργανώνεται από το τμήμα αρχαιοτήτων του ISIS στο αντίστοιχο υπουργείο φυσικών πόρων. Μόνο όσοι έχουν άδεια με σφραγίδα από το τμήμα αυτό επιτρέπεται να διεξάγουν ανασκαφές, να αφαιρέσουν και να μεταφέρουν αρχαιότητες.

Ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Τουρκία ότι υποστηρίζει το ISIS αγοράζοντας πετρέλαιο από την οργάνωση, είπε ότι οι λεηλατημένες αρχαιότητες εξάγονται λαθραία κυρίως μέσω Τουρκίας.

«Το κύριο κέντρο λαθρεμπορίου αντικειμένων της πολιτιστικής παράδοσης είναι η τουρκική πόλη Γκαζιάντεπ, όπου τα κλεμμένα αντικείμενα πωλούνται σε παράνομους πλειστηριασμούς και κατόπιν μέσω ενός δικτύου καταστημάτων αντικειμένων τέχνης καθώς και της τοπικής τουρκικής αγοράς».

Ο Τσούρκιν δήλωσε ότι κοσμήματα, νομίσματα και άλλα κλεμμένα αντικείμενα μεταφέρονται στη Σμύρνη, την Μερσίνη και την Αττάλεια, όπου κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος παράγουν ψεύτικες πιστοποιήσεις προέλευσης.

«Μετά οι αρχαιότητες προσφέρονται συχνά σε συλλέκτες από διάφορες χώρες, γενικώς μέσω των ιστότοπων πλειστηριασμών όπως το eBay και εξειδικευμένων διαδικτυακών καταστημάτων», είπε, και ανέφερε αρκετούς άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους πλειστηριασμών που έχουν πουλήσει αρχαιότητες λεηλατημένες από το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόσφατα, πρόσθεσε, το ISIS έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τη χρήση των κοινωνικών δικτύων «για να παρακάμψει τους μεσάζοντες και να πουλήσει αρχαιότητες απ' ευθείας σε αγοραστές», είπε.

Το eBay απάντησε ότι δεν ήταν ενήμερο για τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιείται για να πουληθούν λεηλατημένα αντικείμενα.

«Το eBay έχει παντελώς μηδενικό ενδιαφέρον να φιλοξενήσει παράνομες καταχωρήσεις πολιτιστικών ή ιστορικών αγαθών στις πλατφόρμες μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τους ισχυρισμούς της επιστολής. Προς το παρόν, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια άμεση απόδειξη καταχωρήσεων για αντικείμενα στο eBay τα οποία προέρχονται από λεηλασίες της ISIS ή παρόμοιες ενέργειες».

Σχετικές ειδήσεις