ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: 23 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και ισλαμιστές μαχητές

Φιλιππίνες: 23 νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και ισλαμιστές μαχητές

Δεκαοχτώ στρατιώτες και πέντε ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκαν χθες σε μάχες που ξέσπασαν στις νότιες Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

"Πρόκειται για μέρος στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στην Αμπού Σαγιάφ", που ξεκίνησαν μετά από σειρά απαγωγών ξένων υπηκόων, τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, διοικητής Φιλεμόν Ταν, προσθέτοντας πως τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες αποκεφαλίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές στο νησί Μπασιλάν. Ανάμεσα στους νεκρούς αντάρτες βρισκόταν και ένας μαροκινός υπήκοος.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την απελευθέρωση ενός ιταλού πρώην ιερέα, που κρατείτο όμηρος από τους ισλαμιστές από το φθινόπωρο.

Η Αμπού Σαγιάφ, που ιδρύθηκε στις αρχές του 1990 με την οικονομική υποστήριξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατηγορείται για ορισμένες από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, όπως και για υποθέσεις απαγωγής και ομηρείας ξένων. Σήμερα κρατά υπό την ομηρεία της περίπου 20 αιχμαλώτους.

Το 2014 η οργάνωση, που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ορκίστηκε πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.