Τουρκία: «Όσο το Ισραήλ δεν ζητάει συγνώμη δεν θα υπάρξει εξομάλυνση»

«Αδιανόητο να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ αν η χώρα αυτή δεν ζητήσει συγγνώμη για τη φονική επιχείρηση...

«Αδιανόητο να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ αν η χώρα αυτή δεν ζητήσει συγγνώμη για τη φονική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε τουρκικό πλοίο που μετείχε στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα το Μάιο του 2010», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όσο το Ισραήλ δεν ζητάει συγγνώμη στην Τουρκία, δεν καταβάλλει αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων και δεν αίρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, είναι αδιανόητο να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη συνόδου των παλαιστίνιων πρεσβευτών στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «πυροβόλησε στην πλάτη» άοπλους ακτιβιστές και ότι διέπραξε μια «βάρβαρη σφαγή» κατά την επίθεση αυτή το 2010, που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους ακτιβιστές.

Την Πέμπτη ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία. «Όσο με αφορά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε την ελάχιστη συγγνώμη στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αποδεχόμαστε την ευθύνη», δήλωσε ο Γιααλόν, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο μόνο να «εκφράσει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Περισσότερα στο newscode.gr