ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει ο Ομπάμα για τη μάχη κατά του ISIS (Vid)

Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει ο Ομπάμα για τη μάχη κατά του ISIS (Vid)

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Ας Κάρτερ θα μιλήσουν την επόμενη εβδομάδα με ηγέτες στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και για άλλα θέματα άμυνας, δήλωσε ένας ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σήμερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στον Κόλπο έχουν διαφορές απόψεων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτές με το Ιράν.

«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν πραγματικά οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», είπε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους σήμερα.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη και θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με άλλους ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) την Πέμπτη. Ο Κάρτερ θα συναντηθεί με τους ομολόγους του λίγο πριν τη σύνοδο την Τετάρτη, είπε ο Λευκός Οίκος.

«Όπως θα ακούσετε από την ίδια τη σύνοδο κορυφής, υπάρχουν συμφωνίες που έχουν γίνει για να αυξήσουμε την συνεργασία μας σε θέματα αντιτρομοκρατικής, εξορθολογισμός στη μεταφορά σημαντικών ικανοτήτων άμυνας στους συμμάχους μας του ΣΣΚ, ενδυνάμωση των πυραυλικών συστημάτων άμυνας του ΣΣΚ, και άμυνα ενάντια στην απειλή στον κυβερνοχώρο», είπε ο Ρομπ Μάλει, ανώτατος σύμβουλος του Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή. «Σε όλα αυτά τα θέματα, νομίζω ότι θα δείτε ότι έχει γίνει πρόοδος, υπάρχει πολύ βαθύτερη συνεργασία μεταξύ μας και του ΣΣΚ», πρόσθεσε ο Μάλει σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Η συζήτηση θα αφορά «λιγότερο τις μεγάλες πωλήσεις αμυντικών συστημάτων» και περισσότερο την επέκταση της ικανότητας των χωρών του Κόλπου να «αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές», είπε. Μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα θα συζητήσει με τον βασιλιά Σαλμάν και άλλους ηγέτες λύσεις για την οικονομία σε μια εποχή χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, είπε ο Μάλει.

Ο Ομπάμα θα ταξιδέψει επίσης και στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και στο Ανόβερο, Γερμανία, για συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπου τα θέματα που θα συζητήσουν θα περιλαμβάνουν το Ισλαμικό Κράτος και συνεργασία στην αντιτρομοκρατία, είπε ο Λευκός Οίκος.

Με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να συζητήσει και το Αφγανιστάν και την Ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, είπαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Σχετικές ειδήσεις