ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ δέχθηκε τη δίωξη του Ερντογάν για το Γερμανό κωμικό (Vids)

Η Μέρκελ δέχθηκε τη δίωξη του Ερντογάν για το Γερμανό κωμικό (Vids)

Η Γερμανία θα επιτρέψει τη δίωξη του κωμικού Jan Boehmermann που τόλμησε να σατιρίσει μέσω ενός τραγουδιού κι ενός ποιήματος τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δήλωση της Άνγκελας Μέρκελ σε δημοσιογράφους.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε σήμερα να κάνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν παρουσιαστή της γερμανικής τηλεόρασης. Παράλληλα η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θέλει να καταργήσει τη διάταξη που επιτρέπει μια τέτοια διαδικασία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει την άδειά της στην παρούσα υπόθεση», ανακοίνωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι μια μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα μπορεί να λάβει χώρα για την κατάργηση του άρθρου 103 που τιμωρεί την προσβολή κατά ενός εκπροσώπου ξένου κράτους, αδίκημα που τιμωρείται με τριετή ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με διάταξη του γερμανικού ποινικού κώδικα, η κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη κατά του κωμικού, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή του ξένου ηγέτη.

«Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού των Συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στην καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει την άδεια στην παρούσα υπόθεση», είπε η καγκελάριος. Πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις της καγκελαρίας με το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών.

Την τελική απόφαση θα την λάβουν τα γερμανικά δικαστήρια, δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με το BBC.

Δείτε το σατιρικό βίντεο που έχει ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια views:

Σχετικές ειδήσεις