Σχέδιο δράσης «Σένγκεν 2.0» προτείνει η Ουγγαρία

Newsroom Newsroom

Σχέδιο δράσης «Σένγκεν 2.0» προτείνει η Ουγγαρία

Το σχέδιο επικεντρώνει στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των μεταναστών εκτός του εδάφους της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων, ανακοίνωσε το Σάββατο (16/04) ότι θα παρουσιάσει στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ ένα σχέδιο δράσης με τον τίτλο «Σένγκεν 2.0» για την υπεράσπιση της Ευρώπης εναντίον του μεταναστευτικού κύματος.

Αυτό το σχέδιο από δέκα σημεία θα παρουσιασθεί προσωπικά από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της ουγγρικής κυβέρνησης.

Το σχέδιο επικεντρώνει στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των μεταναστών εκτός του εδάφους της ΕΕ. Το σημαντικότερο σημείο του σχεδίου δράσης είναι η προστασία των συνόρων του Σένγκεν. «Αν μια χώρα είναι ανίκανη να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, οφείλει να ζητεί βοήθεια από άλλες χώρες μέλη ή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», προβλέπει.

Η ταυτοποίηση των προσφύγων, χάρη σε βιομετρικά συστήματα, θα πρέπει να γίνεται εντός του συστήματος του Δουβλίνου και θα πρέπει να καταστούν αυστηρότερες οι κυρώσεις εναντίον αυτών που καταχρώνται το δικαίωμα στο άσυλο, σύμφωνα με το κείμενο.

Στο σχέδιο υπογραμμίζεται πως η διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο θα πρέπει να γίνεται στο σύνολό της εκτός του εδάφους της ΕΕ, σε «hot spots» που θα ελέγχονται και θα είναι απομονωμένα.

Το σχέδιο βασίζεται στην εθελοντική αρχή και απορρίπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο από τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιβάλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, είναι νομικά δεσμευτικό. Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης ελπίζοντας να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή.

Με πρωτοβουλία της συντηρητικής κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία πρόκειται να διεξαγάγει μεταξυ Αυγούστου και Δεκεμβρίου ένα δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ, στο οποίο ο πρωθυπουργός αντιτίθεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved