ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ομπάμα για παύση των εχθροπραξιών στην Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ομπάμα για παύση των εχθροπραξιών στην Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος, υπογράμμισε την ανάγκη να διαχωριστεί η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση από το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νόσρα, όπως επίσης η ανάγκη του κλεισίματος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας την Δευτέρα (18/04), ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν να βοηθήσουν περαιτέρω προκειμένου να διασφαλιστεί η παύση των εχθροπραξιών στην Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, υπογράμμισε την ανάγκη να διαχωριστεί η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση από το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, όπως επίσης η ανάγκη του κλεισίματος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει το ζήτημα των συνόρων, τα οποία σύμφωνα με τη Ρωσία διασχίζουν μαχητές για να εισβάλουν από τη Τουρκία στη Συρία.

Και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών προσθέτοντας από την πλευρά του ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Ολάντ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρηθεί η εκεχειρία στη Συρία

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διατύπωσε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, προτρέποντας τους κεντρικούς πρωταγωνιστές στη σύρραξη να επιτείνουν την πίεση με στόχο να δώσουν ώθηση στην προοπτική της διασφάλισης της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης.

«Διατηρούμε τις σοβαρότερες ανησυχίες ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να βαλτώσουν εάν όχι να καταρρεύσουν» υπογράμμισε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η εκεχειρία να παραμείνει σε ισχύ και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση προκειμένου η μετάβαση να έχει προοπτικές».

«Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν επαναληφθούν, εάν οι μάχες αντιθέτως επαναληφθούν, θα υπάρξουν εκ νέου οι χειρότερες ανησυχίες για τους αμάχους» προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.