ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 28 οι νεκροί από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την Καμπούλ (Pics & Vids)

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 28 οι νεκροί από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την Καμπούλ (Pics & Vids)

«Υπάρχουν τουλάχιστον 28 νεκροί και 327 τραυματίες» από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στο κέντρο της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Ασράφ Γκάνι.

Η επίθεση αυτή, φαίνεται ότι είχε ως στόχο τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Το γραφείο του προέδρου της χώρας, καταδίκασε την επίθεση, ενώ στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για νεκρούς και τραυματίες από την έκρηξη.

«Πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ισμαήλ Καουόσι και πρόσθεσε ότι ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς περνούν οι ώρες.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη και πυροβολισμοί συγκλόνισαν το κέντρο της Καμπούλ, σε μια πρώτη επίθεση των ανταρτών στην αφγανική πρωτεύουσα, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των ανταρτών για την έναρξη της «εαρινής επιχείρησής τους».

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στόχος της οποίας ήταν κυβερνητικό κτίριο. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου αισθάνθηκαν τα σπίτια να σείονται, είδαν τα τζάμια να θρυμματίζονται και πυκνό καπνό να καλύπτει τον ουρανό. Σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων ηχούσαν σε όλη την πόλη.

«Η έκρηξη ήταν τεράστια. Καθώς υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, πρέπει να υπάρχουν πολλά θύματα. Έχουμε κουραστεί πλέον από τις επιθέσεις αυτές», εξήγησε ο Σεντικουλάχ, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά και διαπράχθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε καμικάζι, δήλωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνέχεια μαχητές εισέβαλαν μέσα στο κτίριο σύμφωνα με τον Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ, τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, μια εκδοχή που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ωστόσο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο αυτό άκουσαν ανταλλαγές σφοδρών πυρών κοντά στο κτίριο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα η προεδρία.

Οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον της αστυνομίας, του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν, τους οποίους οι αντάρτες αποκαλούν «υπηρέτες των ξένων δυνάμεων» που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων