ΚΟΣΜΟΣ

Μπρούκλιν: Γλύτωσε τη φυλακή ένας αστυνομικός που σκότωσε Αφροαμερικανό

Μπρούκλιν: Γλύτωσε τη φυλακή ένας αστυνομικός που σκότωσε Αφροαμερικανό

Ένας πρώην αστυνομικός από τη Νέα Υόρκη απέφυγε την φυλακή για τη δολοφονία ενός άοπλου Αφροαμερικανού, πατέρα ενός μικρού κοριτσιού, σε ένα σκοτεινό κλιμακοστάσιο το 2014 με την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης να προκαλεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο στο Μπρούκλιν.

Ο δικαστής της περιφέρειας του Μπρούκλιν, Ντάνι Τσουν καταδίκασε τον Πίτερ Λιάνγκ σε 800 ώρες κοινωφελούς εργασίας και πέντε χρόνια δικαστικής επιτήρησης, αφού οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν την ποινή του κατ’ οίκον περιορισμού για ένα διάστημα 6 μηνών.

Ο Λιάνγκ ήταν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η ανώτατη ποινή κάθειρξης των 15 ετών για τον θάνατο του Ακάι Γκουρλέι, 28 ετών.

Ο αστυνομικός έκανε περιπολία στις σκάλες, που δεν ήταν επαρκώς φωτισμένες, στο εσωτερικό μιας εργατικής πολυκατοικίας στο Μπρούκλιν την 20η Νοεμβρίου του 2014 όταν πυροβόλησε κατά λάθος μία φορά με το όπλο του. Η σφαίρα πρόσκρουσε σε έναν τοίχο, εξοστρακίστηκε με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον Γκουρλέι, ενώ εκείνος βρισκόταν έναν όροφο πιο κάτω.

Προτού επιβάλει την ποινή, ο Τσουν μείωσε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς έκρινε ότι οι εισαγγελείς απέτυχαν να αποδείξουν ότι ο Λιάνγκ «αδιαφόρησε συνειδητά» για το κίνδυνο να προκαλέσει τον θάνατο ενός άλλου ανθρώπου.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε την παρουσία του Ακάι Γκουρλέι» επισήμανε ο ίδιος.

Η υπόθεση είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα για την υπέρμετρη χρήση βίας εκ μέρους των δυνάμεων επιβολής της τάξης εναντίον των μειονοτικών ομάδων. Ωστόσο το περιστατικό αυτό διέφερε από πολλά άλλα περιστατικά κατά τα οποία Αφροαμερικανοί έχασαν την ζωή τους προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών, κινητοποιήσεις ακόμα και επεισόδια στις ΗΠΑ.

Ο αστυνομικός, ένας Αμερικανός κινεζικής καταγωγής, δεν κατηγορήθηκε ποτέ για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Τόσο οι εισαγγελείς όσοι και οι συνήγοροι υπεράσπισης σήμερα προέτρεψαν τον δικαστή να μην θεωρήσει τον Λιάνγκ υπεύθυνο για τις πράξεις άλλων αστυνομικών.

Οι συγγενείς ωστόσο του θύματος επέκριναν τον εισαγγελέα Κένεθ Τόμπσον που δεν τάχθηκε υπέρ της επιβολής μιας ποινής κάθειρξης.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος με δάκρυα στα μάτια κατέθεσε ότι δεν συνειδητοποίησε ότι η σφαίρα του είχε τραυματίσει κάποιον θανάσιμα εωσότου να κατέβει τις σκάλες και να δει την σύντροφο του Γκουρλέι να προσπαθεί μάταια να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ένας θόρυβος τον τρόμαξε με αποτέλεσμα να πατήσει κατά λάθος τη σκανδάλη του όπλου και να πυροβολήσει.

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Λιάνγκ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος και υπογράμμισε ότι δεν σκόπευε ποτέ να ανοίξει πυρ εναντίον του. «Η ζωή μου άλλαξε για πάντα» τόνισε.

Μπροστά από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν πολλές δεκάδες άνθρωποι κρατώντας πλακάτ. Μία ομάδα ζητούσε την φυλάκιση του κατηγορουμένου, ενώ μια άλλη ομάδα, που βρισκόταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, φώναζε συνθήματα υπέρ του.

Σχετικές ειδήσεις