ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ δικάζει το Ιράν για βομβιστική ενέργεια με 241 νεκρούς το 1983 (Vid)

Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ δικάζει το Ιράν για βομβιστική ενέργεια με 241 νεκρούς το 1983 (Vid)

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έκρινε χθες ότι τα δεσμευμένα κεφάλαια του Ιράν που φτάνουν περίπου τα 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκ. δολάρια) θα πρέπει να δοθούν στις οικογένειες των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1983 σε βομβαρδισμό στρατοπέδου στη Βηρυτό και σε άλλες επιθέσεις για τις οποίες ευθύνεται το Ιράν.

Η απόφαση (6 υπέρ, 2 κατά) του δικαστηρίου αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την κεντρική τράπεζα του Ιράν Markazi, καθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν παρέκαμψε τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων όταν πέρασε ένα νομοσχέδιο το 2012 το οποίο έδινε τα δεσμευμένα κεφάλαια στους συγγενείς των θυμάτων για να εκπληρωθεί η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του 2007 που είχε εκδικάσει 2,65 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες.

Η τράπεζα Markazi είχε υποβάλει ένσταση σε ομοσπονδιακό εφετείο στη Νέα Υόρκη που είχε αποφανθεί το 2014 ότι τα κεφάλαια, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε καταπίστευμα υπό την επίβλεψη του πρώην ομοσπονδιακού δικαστή Στάνλεϊ Σπόρκιν, έπρεπε να αποδοθούν στους αμερικανούς ενάγοντες, που ήταν συνολικά πάνω από 1.000 άτομα.

Με την επίλυση των νομικών ερωτημάτων, το μόνο που απομένει, είπαν οι δικηγόροι των οικογενειών, είναι να επιτρέψει ένας ομοσπονδιακός δικαστής στον Σπόρκιν να μοιράσει τα χρήματα.

Οι ενάγοντες κατηγόρησαν το Ιράν ότι είχε παραχωρήσει υλική υποστήριξη στη Χεζμπολάχ -τη σιιτική μαχητική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση την οποία υποστηρίζει το Ιράν- ώστε να φέρει σε πέρας την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό το 1983 σε βάση στη Βηρυτό που κόστισε τη ζωή σε 241 αμερικανούς στρατιώτες. Ζήτησαν επίσης και αποζημίωση για άλλες επιθέσεις όπως αυτήν στους Πύργους Χομπάρ, πάλι με παγιδευμένο φορτηγό και στη Σαουδική Αραβία το 1996, όπου σκοτώθηκαν 19 αμερικανοί στρατιώτες.

Τα χρήματα, που μπορεί να χρειαστεί από τρεις μήνες έως ένα χρόνο να μοιραστούν, θα διανεμηθούν στα καταπιστεύματα των στρατιωτών, τις οικογένειές τους και σε εκείνους που επέζησαν των επιθέσεων. Τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε δικηγόρος των οικογενειών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Βηρυτό.

Ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσι Μπομπ Μενέντεζ, του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος έγραψε το προσχέδιο νόμου του 2012, είπε ότι η απόφαση αποτελεί «μια επί μακρόν αναμενόμενη νίκη της δικαιοσύνης». Πρόσθεσε, «Όσο το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει την τρομοκρατία, το καθεστώς του θα θεωρείται υπόλογο για τις πράξεις του».

Η κυβέρνηση είχε καταθέσει έγγραφα τα οποία υποστήριζαν τις οικογένειες.

Τα δεσμευμένα ποσά ανήκαν στα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας του Ιράν. Είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμό της Citibank στη Νέα Υόρκη με ιδιοκτήτη μια τράπεζας του Λουξεμβούργου, Clearstream Banking, η οποία δρούσε ως μεσάζοντας για την Banca UBAE, μια ιταλική τράπεζα της οποίας η Bank Markazi είναι πελάτης.

Σχετικές ειδήσεις