ΚΟΣΜΟΣ

Ενώπιον δικαστηρίου ο μακελάρης της Νορβηγίας

Ενώπιον δικαστηρίου ο μακελάρης της Νορβηγίας
Κεκλεισμένων των θυρών θα γίνει τελικά η ακροαματική διαδικασία με τον Άντερς Μπρέιβικ να εμφανίζεται στο δικαστήριο για να εξηγήσει, όπως διεμήνυσε μέσω των δι

Κεκλεισμένων των θυρών θα γίνει τελικά η ακροαματική διαδικασία με τον Άντερς Μπρέιβικ να εμφανίζεται στο δικαστήριο για να εξηγήσει, όπως διεμήνυσε μέσω των δικηγόρων του, τα κίνητρα της πράξης του. Ο 32χρονος δράστης προσπάθησε να θέσει τους όρους του πριν παρουσιαστεί στο δικαστήριο: ήθελε ανοιχτή ακρόαση και να φοράει στολή. Ήθελε –όπως μετέφερε μέσω του δικηγόρου του- να πει στον νορβηγικό λαό γιατί σκότωσε 93 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, κοινό και μέσα ενημέρωσης θα μείνουν έξω από την αίθουσα.

Πρόταση για διεξαγωγή της συνεδρίασης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχε διατυπώσει και ο εισαγγελέας.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της κράτησης του δράστη, έως ότου γίνει η δίκη τις για τις ανθρωποκτονίες που ο ίδιος ομολόγησε ότι τέλεσε.

Οι εισαγγελικές αρχές στη Νορβηγία ζήτησαν από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την είσοδο για το κοινό και τους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου θα καταθέσει σήμερα ο κατηγορούμενος


Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, «η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο».


Αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν δεν ανακοινώνεται απ την αστυνομία στο Όσλο οτιδήποτε σχετικό με τη διανοητική κατάσταση του Μπέριγκ Μπρέιβικ. Όπως έγινε γνωστό, πριν παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα εξεταστεί από ψυχολόγο. Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με το δικηγόρο του, παραμένει ατάραχος, πιστεύοντας μάλιστα ότι δεν έχει κάνει τίποτα το μεμπτό!


Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι Νορβηγοί οι οποίοι είχαν συλληφθεί από την Νορβηγική Αστυνομία ως ύποπτοι για τα αιματηρά γεγονότα στο Όσλο.


Η αστυνομία σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική ομάδα Delta, είχε συλλάβει το μεσημέρι τους έξι Νορβηγούς, ωστόσο με ανακοίνωση της πριν από λίγη ώρα τόνισε πως τελικά δεν είχαν καμία σχέση με τις δύο επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή 93 ανθρώπων.


Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε πως ένας εγκληματολόγος της Σκότλαντ Γιάρντ πρόκειται να συνδράμει την αστυνομία του Οσλο στο έργο της διαλεύκανσης των συνθηκών, κάτω απ τις οποίες 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η νορβηγική αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και με το δίκτυο της Ιντερπόλ.


Πάντως, η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντι-ισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων, λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο Ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια.

«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος» σημειώνει» ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083 - Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας»

Διαβάστε επίσης:

Ποιον τρομοκράτη αντέγραψε ο μακελάρης

Σύγχυση για τον αριθμό των θυμάτων στην Νορβηγία

Νορβηγία: Ο αδελφός της πριγκίπισσας ένα από τα θύματα

Είχε στόχο και την πρώην πρωθυπουργό ο σφαγέας της Νορβηγίας