ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Η Τουρκία δεν πληροί ούτε τους μισούς όρους για τη βίζα

Κομισιόν: Η Τουρκία δεν πληροί ούτε τους μισούς όρους για τη βίζα

Η προθεσμία για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων λήγει στις 30 Απριλίου και στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για το εάν η Τουρκία πρόλαβε να ανταποκριθεί

Η Άγκυρα έχει ικανοποιήσει λιγότερες από τις μισές προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας, στα Ευρωπαϊκά ταξίδια για τους πολίτες της και ενώ απομένουν μόλις 10 μέρες για την λήξη της προθεσμίας, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, όπως διαπιστώνουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η ΕΕ θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να άρει το καθεστώς βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν μία από τις 28 χώρες της Ένωσης. Ως προϋπόθεση για την άρση των περιορισμών, η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους.

Η προθεσμία για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων λήγει στις 30 Απριλίου και στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για το εάν η Τουρκία πρόλαβε να ανταποκριθεί.

Η διευθύντρια της Κομισιόν για ζητήματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Marta Cyga, ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/04) στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πλήρως ή μερικώς μόλις 35 από τις 72 προϋποθέσεις, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθέτησης.

Η έγκριση της άρσης των περιορισμών μετακίνησης των Τούρκων πολιτών πρέπει να δοθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και στην συνέχεια να δοθεί έγκριση από κάθε χώρα μέλος της ΕΕ ξεχωριστά. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως όλες τις προϋποθέσεις πριν αρθεί το καθεστώς της βίζας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος, που φθάνουν κυρίως από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Η Eurostat ανέφερε ότι τα κράτη της ΕΕ έλαβαν σχεδόν 1.260.000 αιτήσεις ασύλου πρώτη φορά το 2015, περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό του 2014.

Σχετικές ειδήσεις