ΚΟΣΜΟΣ

Είχε στόχο και την πρώην πρωθυπουργό ο σφαγέας της Νορβηγίας

Είχε στόχο και την πρώην πρωθυπουργό ο σφαγέας της Νορβηγίας
Την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ σκόπευε να σκοτώσει ο 32χρονος που κατηγορείται για τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, κατά την οποία σκοτώθηκαν...

Την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ σκόπευε να σκοτώσει ο 32χρονος που κατηγορείται για τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 93 άνθρωποι, όπως είπε ο ίδιος στην αστυνομία, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten.

Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον 86 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια την Παρασκευή, όπου κατασκήνωνε η νεολαία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους με βομβιστική επίθεση εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Οσλο.

Ο συλληφθείς είπε κατά την ανάκρισή του ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά ότι καθυστέρησε, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας στην εφημερίδα.

Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986.

Γιατρός στο επάγγελμα με σπουδές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Μπρούντλαντ θεωρείται από πολλούς νορβηγούς "μητέρα του έθνους". Από το 1998 ως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ.

Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται "δολοφόνος της χώρας."

Ο Μπρέιβικ πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, όπου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, θα εξηγήσει το κίνητρο των πράξεών του. Στο μεταξύ, η νορβηγική αστυνομία θα ζητήσει να παραταθεί κατά έναν μήνα- από έναν που προβλέπεται σε δύο- η προσωρινή κράτηση του Μπρέιβικ.