ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2016: Μονομαχία Τραμπ - Κλίντον για τη θέση του «πλανητάρχη» (vids)

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2016: Μονομαχία Τραμπ - Κλίντον για τη θέση του «πλανητάρχη» (vids)

Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον πλησίασαν ακόμα περισσότερα τον αριθμό των εκλεκτόρων που χρειάζονται για το χρίσμα

ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ - Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΟΝ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΜΑ

Την κρισιμότατη -για πολλούς, καθοριστική- νίκη στη Νέα Υόρκη πήραν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον στις κάλπες για το προεδρικό χρίσμα που στήθηκαν την Τρίτη (19/04) για Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς αντίστοιχα.

Σε πανεθνικό επίπεδο, ο μεγιστάνας Τραμπ προηγείται του Τεντ Κρουζ στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, με 40% έναντι 30%, ενώ η πρώην πρώτη κυρία Κλίντον προηγείται του Μπέρνι Σάντερς με οριακή διαφορά 47% έναντι 46%.

Επιβεβαιώνοντας τη φήμη του μεγάλου φαβορί, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στη Νέα Υόρκη στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Η νίκη του έχει και συμβολικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι κατάγεται από τη Νέα Υόρκη.

Υπό τους ήχους του New York, του Frank Sinatra, ο Ντόναλντ Τραμ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική έκβαση της εκστρατείας του.

«Ο Γερουσιαστής Κρουζ έχει πλέον μαθηματικά μηδενικές πιθανότητες. Κερδίσαμε ακόμη μία πολιτεία. Όπως ξέρετε έχουμε κερδίσει εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Γερουσιαστή Κρουζ, εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Κυβερνήτη Κέισικ», δήλωσε ο Τραμπ μετά τη νίκη του.

Η μεγάλη νίκη του Νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου, στην ίδια του την πολιτεία, του έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα και τον έφερε πιο κοντά στο να αποκτήσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για κερδίσει το χρίσμα, αφήνοντας πίσω τον Τεντ Κρουζ και τον Τζον Κέισικ.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον, που προηγείται στους Δημοκρατικούς του μόνου άλλου συνυποψήφιού της, Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε τους προκριματικούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, την οποία είχε αντιπροσωπεύσει και ως Γερουσιαστής.

Ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, κατηγόρησε τη συνυποψήφιά του Χίλαρι Κλίντον για «προφανείς οικονομικές παραβάσεις».

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ, αναρωτήθηκε αν η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον παραβίασε τα νομικά όρια που έχουν θεσπιστεί για τις δωρεές, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- οι πληρωμές των ανθρώπων της προεκλογικής της εκστρατείας γίνονται από κοινό ταμείο που έχει συσταθεί από την Κλίντον, αλλά και την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC).

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Σάντερς, έχει προ πολλού παρατηρήσει ότι η ηγετική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζει περισσότερο την εκστρατεία της Κλίντον έναντι της δικής του υποψηφιότητας.

Ντόλαντ Τραμπ – Χίλαρι Κλίντον: Τα προφίλ των διεκδικητών του Προεδρικού Αξιώματος

Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ, γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη, στις 14 Ιουνίου του 1946 και είναι επιχειρηματίας, κτηματομεσίτης, πολιτικός, και τηλεοπτική προσωπικότητα.

tr

Παράλληλα με τις σπουδές του, στη Σχολή Γουάρτον στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δούλεψε στην κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του, στην οποία εντάχθηκε επίσημα το 1968. Ανέλαβε την ηγεσία της το 1971 την μετονόμασε σε «The Trump Organization», και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή μεγάλου μεγέθους κτηρίων.

Στις 16 Ιουνίου 2015, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016, διεκδικώντας το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Υποστηρίζει ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να κατέβει στον πολιτικό στίβο, νιώθοντας προδομένος από την πολιτική ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών, υπόσχεται ν’ αναδείξει το μεγαλείο της χώρας του ενώ αγνοεί επιδεικτικά οποιαδήποτε τακτική πολιτικής ορθότητας.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, ο μεγιστάνας, έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην κούρσα των εκλογών, προσφέροντας καθημερινά μία έκπληξη.

Στο άλλο στρατόπεδο, η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1947 και φέρει τίτλους όπως: πρώην Πρώτη Κυρία (1993-2001) και πρώην Υπουργός Εξωτερικών (2009-2013).

xi

Πολιτικά ενεργή ήδη από τα εφηβικά της χρόνια, φοίτησε στο Wellesley College, στη Μασαχουσέτη, όπου και συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές κινητοποιήσεις των μαθητών.

Το 1973 ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές της στο Yale Law School, όπου και γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της και Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Και τo 1980 έφεραν στον κόσμο τη μοναχοκόρη τους Τσέλσι.

Το 2001, κατάφερε να εκλεγεί Γερουσιαστής στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατορθώνοντας να ενταχθεί στον «σκληρό πυρήνα» του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η πολιτική της πορεία, της επέτρεψε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή το 2008, αλλά τελικά, ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητάς της για την προεδρία των ΗΠΑ, είχε κατηγορηθεί για παραβίαση των κανόνων της Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς χρησιμοποιούσε, αντί για τον υπηρεσιακό, τον προσωπικό της λογαριασμό για email κι όχι το κρυπτογραφημένο σύστημα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Με όπλο της, την εμπειρία της εκστρατείας του 2008, υποστηρίζει πως: «Ο καθημερινός Αμερικανός χρειάζεται έναν υπερασπιστή. Και θέλει εκείνη να είναι αυτός ο υπερασπιστής».

Με ξεκάθαρες νίκες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν πλέον με αξιώσεις το χρίσμα των κομμάτων τους για τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου 2016.

Σχετικές ειδήσεις