ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχρέιν: Στο εδώλιο τα σώματα ασφαλείας για βασανισμούς

Μπαχρέιν: Στο εδώλιο τα σώματα ασφαλείας για βασανισμούς
Η επιτροπή που έχει συσταθεί από τις αρχές του Μπαχρέιν για να ερευνήσει τα γεγονότα στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών που συγκλόνισαν το...

Η επιτροπή που έχει συσταθεί από τις αρχές του Μπαχρέιν για να ερευνήσει τα γεγονότα στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών που συγκλόνισαν το βασίλειο του Κόλπου ανακοίνωσε χθες ότι θα ερευνήσει το ρόλο των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, περιλαμβανομένων των κατηγοριών ότι χρησιμοποίησαν βασανιστήρια.

Σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της έρευνας του πενταμελούς σώματος, ο πρόεδρος της επιτροπής Σερίφ Μπασιούνι δήλωσε ότι η ομάδα θα εξετάσει τις κατηγορίες σε βάρος 30 αστυνομικών για τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει έρευνα διότι παρέβησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι θα ερευνηθεί και ο ρόλος του στρατού.

«Θα ερευνήσουμε το ρόλο του στρατού. Ο στρατός δεν είναι υπεράνω του νόμου ούτε πέραν του νόμου», δήλωσε ο Μπασιούνι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα συμβάντα που θα ερευνηθούν σημειώθηκαν ενόσω τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων διηύθυναν οι ένοπλες δυνάμεις.

Στο βασίλειο, όπου κυβερνά μια σουνιτική οικογένεια αλλά η πλειοψηφία των πολιτών είναι σιίτες, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και οι διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό συνετρίβησαν το Μάρτιο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη περίπου τέσσερις μήνες αργότερα.

Στη διάρκεια της καταστολής εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, στην πλειοψηφία τους σιίτες, και περίπου 2.000 απολύθηκαν ή καθαιρέθηκαν.

Η ένταση συνεχίζει να υποφώσκει στη χώρα του Κόλπου, με διαδηλώσεις να σημειώνονται καθημερινά σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την 1η Ιουνίου.


Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει υποσχεθεί να δώσει στην επιτροπή πρόσβαση σε επίσημα αρχεία και να της επιτρέψει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αυτόπτες μάρτυρες μυστικά. Αλλά οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν εκτιμήσει ότι και μόνο το γεγονός πως συστήθηκε από την κυβέρνηση σημαίνει ότι θα είναι προκατειλημμένη.

Ο Μπασιούνι δήλωσε ότι το σώμα ερευνά τους 33 θανάτους που καταγράφηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και της καταστολής καθώς και τους τουλάχιστον 400 τραυματισμούς. Πρόσθεσε ότι θα ερευνηθούν καταγγελίες για βασανιστήρια, ειδικά στελεχών του ιατρικού προσωπικού.