ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτη η τραγωδία στον Ισημερινό - Στους 646 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Ανείπωτη η τραγωδία στον Ισημερινό - Στους 646 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Στους 646 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε πριν μία εβδομάδα στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα.

Περισσότεροι από 12.500 τραυματίες με 130 αγνοούμενους και 7.000 ισοπεδωμένα κτίρια

«Αυτές ήταν μέρες πένθους για την πατρίδα», δήλωσε χθες, εμφανώς συγκινημένος, ο Κορέα στο καθιερωμένο του τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση», πρόσθεσε.

seismos isimerinos 6

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Πεδερνάλες, μια γραφική, τουριστική πόλη με παραλίες και φοίνικες, στα νότια της επαρχίας Εσμεράλδας. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει ισοπεδωθεί.

seismos isimerinos 2

Περίπου 12.500 άνθρωποι έχουν υποστεί τραυματισμούς και 130 άτομα ακόμη αγνοούνται, δήλωσε ο Κορέα.

Με περίπου 7.000 σπίτια κατεστραμμένα, περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι στεγάζονται σε καταφύγια. Περίπου 14.000 μέλη προσωπικού ασφαλείας επιχειρούν να διατηρήσουν την τάξη στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ έχουν αναφερθεί σποραδικές περιπτώσεις πλιάτσικων.

seismos isimerinos 3

Οι επιζήσαντες στις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό λαμβάνουν τροφή, νερό και φαρμακευτικό υλικό από την κυβέρνηση και από μεγάλο αριθμό ξένων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάραυτα ο Κορέα τόνισε πως εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου καθυστερεί η διανομή της βοήθειας σε κάποιες κοινότητες.

seismos isimerinos 5

Αρκετές ισχυρές δονήσεις και περισσότεροι από 700 μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν την χώρα, μετά τον κύριο σεισμό του περασμένου Σαββάτου, προκαλώντας στιγμιαίο πανικό, όχι όμως περαιτέρω ζημιές. Οι μετασεισμικές δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

seismos isimerinos 4

Ο πρόεδρος του Ισημερινού ανέφερε πως η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε δύο με τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις