ΚΟΣΜΟΣ

Οι «άγγελοι των σκουπιδιών» καθαρίζουν τη Νάπολη

Οι «άγγελοι των σκουπιδιών» καθαρίζουν τη Νάπολη
Οι «άγγελοι των σκουπιδιών» είναι οι νέοι της Νάπολης, οι οποίοι κάθε δέκα ημέρες, συναντώνται μέσω διαδικτύου, σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους της...

Οι «άγγελοι των σκουπιδιών» είναι οι νέοι της Νάπολης, οι οποίοι κάθε δέκα ημέρες, συναντώνται μέσω διαδικτύου, σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους της πόλης με στόχο να συμβάλλουν στην καθαριότητα της και να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες του . Με σκούπες και φαράσια ανά χείρας, προσπαθούν να προσφέρουν ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των απορριμμάτων και του ελλιπούς καθαρισμού των δρόμων.

Το πρώτο «ραντεβού», δόθηκε στην πλατεία Μπελλίνι, μια από τις κεντρικότερες της Νάπολης. Οι «άγγελοι της καθαριότητας», αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα απλό και άμεσα κατανοητό σύνθημα: «CleanNap», από το αγγλικό «clean up». Ένας από τους διαδικτυακούς τόπους διαμέσου των οποίων συνηθίζουν να συντονίζονται είναι ο www. fanpage. it/cleanap, που αυξάνει καθημερινά τα εγγεγραμμένα μέλη του.

«Η συμβολή των πολιτών είναι σίγουρα καθοριστική για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την καθαριότητα της Νάπολης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, γεμάτες αυθορμητισμό, έχουν μια πρακτική, αλλά και, σαφώς, συμβολική σημασία. Στηρίζουν την ελπίδα για μια πραγματική αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση», δήλωσε ο νέος δήμαρχος της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, Λουίτζι Ντε Ματζίστρις.

Παράλληλα με τους ιστοτόπους του διαδικτύου και τις σελίδες του κοινωνικού ιστού «Facebook», οι ευαισθητοποιημένοι αυτοί ναπολιτάνοι, παίρνουν μέρος και σε ανοικτές, δημόσιες συναντήσεις. Συζητούν ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να υιοθετηθούν και τι πρέπει να αλλάξει, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών.

ον Αύγουστο, δεν πρόκειται να πάνε διακοπές, αποφάσισαν να παραμείνουν ενεργοί και να επεκτείνουν την δράση τους σε απόκεντρες περιοχές. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχισθούν μέχρις ότου οι δημοτικές, περιφερειακές και κρατικές αρχές, καταφέρουν να συντονιστούν και να ξεπεράσουν εμπόδια και αγκυλώσεις, δείχνοντας σεβασμό στις τόσες αρχιτεκτονικές ομορφιές της πόλης και στα δικαιώματα των κατοίκων της.