ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Λίβινγκστον απομακρύνθηκε από τους Εργατικούς μετά το σχόλιο για τον Χίτλερ (video)

Βρετανία: Ο Λίβινγκστον απομακρύνθηκε από τους Εργατικούς μετά το σχόλιο για τον Χίτλερ (video)

Οι αντιπολιτευόμενοι Βρετανοί Εργατικοί ανέστειλαν τη μεγάλη Πέμπτη τη συμμετοχή στο κόμμα του βετεράνου πολιτικού και πρώην δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, στο πλαίσιο μιας διένεξης για αντισημιτισμό, επειδή δήλωσε πως ο Χίτλερ «υποστήριζε τον σιωνισμό», θέλοντας να υπερασπιστεί μια βουλευτή των Εργατικών, η συμμετοχή της οποίας στο κόμμα είχε ανασταλεί την προηγουμένη για δηλώσεις που έκανε σχετικά με το Ισραήλ.

«Η συμμετοχή του Κεν Λίβινγκστον στο Εργατικό Κόμμα ανεστάλη, καθώς εκκρεμεί μια έρευνα, επειδή έβλαψε το κόμμα», ανέφερε το Εργατικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Η αναστολή της ιδιότητας του Λίβινγκστον ως μέλους των Εργατικών αποφασίσθηκε αφού το κόμμα ανέστειλε χθες τη συμμετοχή της βουλευτού Ναζ Σαχ για αντισημιτικές δηλώσεις που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2014, πριν εκλεγεί για να εκπροσωπήσει το Εργατικό Κόμμα στο κοινοβούλιο.

«Οι παρατηρήσεις της ήταν υπερβολικές, όμως δεν είναι αντισημίτρια», δήλωσε σήμερα ο Κεν Λίβινγκστον στο ραδιόφωνο του BBC Radio London αναφορικά με την Ναζ Σαχ, βουλευτή του Δυτικού Μπράντφορντ.

Πριν εκλεγεί, η Ναζ Σαχ είχε αναρτήσει στο Facebook μια εικόνα που έδειχνε το κράτος του Ισραήλ ενσωματωμένο σ' έναν χάρτη των ΗΠΑ με τον τίτλο, «Λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση: επανατοποθετήστε το Ισραήλ στις ΗΠΑ», και στη συνέχεια το σχόλιο: «το πρόβλημα λύθηκε».

Είχε επίσης αναρτήσει ένα σχόλιο με την ετικέτα #IsraelApartheid που έλεγε: «μην ξεχνάτε ποτέ πως όλα αυτά που έκανε ο Χίτλερ στη Γερμανία ήταν νόμιμα».

«Όταν ο Χίτλερ κέρδισε τις εκλογές το 1932, η πολιτική του ήταν ότι οι εβραίοι έπρεπε να μετακινηθούν προς το Ισραήλ. Υποστήριζε τον σιωνισμό, πριν τρελαθεί και καταλήξει να σκοτώσει έξι εκατομμύρια εβραίους», δήλωσε σήμερα ο Κεν Λίβινγκστον.

«Είμαι στο Εργατικό Κόμμα εδώ και 40 χρόνια και ουδέποτε άκουσα οποιονδήποτε να λέει κάτι αντισημιτικό», είπε ακόμη, αν και είχε ο ίδιος κατηγορηθεί επειδή είχε συγκρίνει έναν εβραίο δημοσιογράφο με «φύλακα στρατοπέδου συγκέντρωσης».
Ο Τζον Μαν, ένας άλλος βουλευτής των Εργατικών, χαρακτήρισε τον Λίβινγκστον «απολογητή των ναζί» και εκλήθη επίσης από το κόμμα του για να δώσει εξηγήσεις.

Ο Λίβινγκστον αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη λέγοντας πως αυτοί που επικρίνουν το Ισραήλ δεν πρέπει να συγχέονται με τους αντισημίτες.

Φωνές στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος εκφράζουν τακτικά ανησυχίες για αντισημιτικές παρεκκλίσεις ορισμένων προσωπικοτήτων της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων