ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Δημοσκοπικό θρίλερ στη Μεγάλη Βρετανία

Brexit: Δημοσκοπικό θρίλερ στη Μεγάλη Βρετανία

Μοιρασμένη στα δύο είναι η κοινή γνώμηστη Μεγάλη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, κατά το οποίο οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, θέλει την πρόθεση ψήφου να μοιράζεται ακριβώς στη μέση, μεταξύ της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και εκείνη υπέρ της αποχώρησης από αυτήν.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης πως η παρέμβαση που έκανε στην προεκλογική εκστρατεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα –ο οποίος κάλεσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ– δεν μετέπεισε σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ORB, διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent σε δείγμα 2.082 ψηφοφόρων από την Τετάρτη έως και χθες Παρασκευή.

Ένα ακόμα στοιχείο που προέκυψε από αυτήν, είναι το ότι η ισορροπία μεταβάλλεται ελαφρά υπέρ του στρατοπέδου των υποστηρικτών της αποχώρησης από την ΕΕ, εάν συνυπολογιστεί ο αριθμός των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως σκοπεύουν να ψηφίσουν οπωσδήποτε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Συνυπολογιζομένου αυτού του στοιχείου, η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προηγείται με 51% ενώ εκείνη υπέρ της παραμονής βλέπει το ποσοστό της να περιορίζεται στο 49%, σύμφωνα με την ORB.

Τον Ιούνιο, οι ψηφοφόροι στη Βρετανία θα κληθούν να αποφασίσουν εάν η χώρα τους, η οποία είχε ενταχθεί στην ΕΕ πριν από 43 χρόνια, θα παραμείνει μέλος της ή θα αποχωρήσει από αυτή. Πολλές δημοσκοπήσεις «βλέπουν» ένα εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Οι υποστηρικτές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, της οποίας ηγείται ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ήλπιζαν πως η υποστήριξη που εξέφρασε στην υπόθεσή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, θα τους βοηθούσε.

Ο Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει για την Ουάσινγκτον το να παραμείνει η Βρετανία μια φωνή με επιρροή στην ΕΕ ενώ προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί στο «τέλος της ουράς» των κρατών τα οποία διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον σε περίπτωση που εγκαταλείψει την ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις