ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σχεδόν 100 πρόσφυγες αγνοούνται μετά από δύο νέες ναυτικές τραγωδίες

Ιταλία: Σχεδόν 100 πρόσφυγες αγνοούνται μετά από δύο νέες ναυτικές τραγωδίες

Οι καιρικές συνθήκες την Μεγάλη Παρασκευή, όπου επικρατούσε θαλασσοταραχή στην περιοχή με τα κύματα να ανέρχονται σε ύψος 2 μέτρων, δυσχέραιναν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εξήγησε το λιμενικό σώμα της Ιταλίας

Περίπου 100 πρόσφυγες αγνοούνται από τη Μεγάλη Παρασκευή (29/04) έπειτα από δύο δύο νέες ναυτικές τραγωδίες στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις αρχές του έτους στη Μεσόγειο.

Ένα πλεούμενο που μετέφερε 120 ανθρώπους βυθίστηκε την Μεγάλη Παρασκευή λίγο αφότου απέπλευσε από τις ακτές της Λιβύης και τουλάχιστον 15 άνθρωποι αγνοούνται έκτοτε, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Ιταλία.

Από τους αγνοούμενους, τέσσερις είναι υπήκοοι Νιγηρίας, τρεις Γουινέας, δύο Ακτής Ελεφαντοστού, δύο από το Σουδάν και ένας από το Μάλι, διευκρίνισε η ίδια βασιζόμενη σε πληροφορίες που έλαβε από τους επιζώντες.

Οκτώ επιβάτες του πλοιαρίου διακομίστηκαν χθες το βράδυ επειγόντως στο Ποτσάλο στη Σικελία προκειμένου να νοσηλευτούν.

Σε ένα άλλο ναυάγιο που έγινε την Παρασκευή, 84 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (OIM), τον Φλάβιο ντι Τζάκομο.

Όπως και στα άλλα ναυάγια, οι διασωθέντες, 26 στο σύνολο, μεταξύ αυτών 4 γυναίκες και 5 ασυνόδευτοι ανήλικοι ηλικίας 16 και 17 ετών ενημέρωσαν τις αρχές για την τραγωδία.

Η Σάμι από την πλευρά της κάνει λόγο για 27 διασωθέντες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, 110 άνθρωποι, όλοι τους από τη Δυτική Αφρική, είχαν επιβιβαστεί στη Σαμπράτα της Λιβύης σε μια φουσκωτή λέμβο.

Αυτή η λέμβος «ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, έμπαιναν νερά και πολλοί άνθρωποι πήδηξαν στην θάλασσα και πνίγηκαν» περιέγραψε ο Τζάκομο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δύο ώρες μετά τον απόπλου, η βάρκα ήδη πλημμύριζε» είπε εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Ιταλία.

Οι καιρικές συνθήκες την Μεγάλη Παρασκευή, όπου επικρατούσε θαλασσοταραχή στην περιοχή με τα κύματα να ανέρχονται σε ύψος 2 μέτρων, δυσχέραιναν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εξήγησε το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου.

Σχετικές ειδήσεις