ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη συνάντηση για το συριακό στο Βερολίνο - Παύση εχθροπραξιών στο Χαλέπι προανήγγειλε ο Λαβρόφ

Κρίσιμη συνάντηση για το συριακό στο Βερολίνο - Παύση εχθροπραξιών στο Χαλέπι προανήγγειλε ο Λαβρόφ

Ο υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ θα φιλοξενήσει αύριο, στο Βερολίνο, συνομιλίες στις οποίες θα μετάσχουν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διάσωση της εκεχειρίας στη Συρία.

«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, για τη μείωση της βίας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση του Γερμανού Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ και του Γάλλου Ζαν-Μαρκ Ερό θα αρχίσει την Τετάρτη (04/05) από τις 16.30' ώρα Ελλάδος με τον Στάφαν ντε Μιστούρα και τον Ριάντ Χιτζάμπ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα που επιδιώκει την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Μια απότομη κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες οδηγεί στην κατάρρευση της εκεχειρίας και τορπιλίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, με τους διπλωμάτες να αναζητούν τρόπους για τη διάσωση της εκεχειρίας.

Ο βομβαρδισμός με πυραύλους σήμερα νοσοκομείου από αντάρτες σε περιοχή του Χαλεπίου που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, που προκάλεσε δεκάδες θύματα, υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η διπλωματία.

Ο Ντε Μιστούρα, ενόψει της συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: «Προσβλέπω σε μια σοβαρή συζήτηση έχοντας σαφέστατα στη σκέψη μου ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παύση των εχθροπραξιών... Χρειαζόμαστε κάποια σαφή αίσθηση ότι οι Σύροι μπορούν να πιστέψουν πως η παύση των εχθροπραξιών είναι και πάλι στο προσκήνιο».

Ο Λαβρόφ είπε ότι αναμένει μια γόνιμη συζήτηση τονίζοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχτηκε την Δευτέρα ότι η συριακή σύγκρουση είναι πλέον «από πολλές απόψεις εκτός ελέγχου».

Μόσχα και Ουάσινγκτον συμπροεδρεύουν της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία (GISS), η οποία είχε επιτύχει την κήρυξη της εκεχειρίας τον Φεβρουάριο. Η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε μόλις δύο μήνες καθώς επαναλήφθηκαν βομβαρδισμοί και μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Λαβρόφ: Εκεχειρία «μέσα στις επόμενες ώρες» στο Χαλέπι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να αποσπάσει μια συμφωνία «μέσα στις επόμενες ώρες» για κατάπαυση του πυρός στην πόλη του Χαλεπίου, το κύριο πεδίο μάχης της συριακής σύγκρουσης.
«Ελπίζω ότι το συντομότερο, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, θα ανακοινωθεί μια τέτοια απόφαση», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Σήμερα ολοκληρώνονται συνομιλίες μεταξύ ρώσων και αμερικανών στρατιωτικών σε σχέση με την ανακοίνωση μιας κατάπαυσης του πυρός στην πόλη του Χαλεπίου», διευκρίνισε ο Λαβρόφ, την ώρα που Μόσχα και Ουάσινγκτον είναι ήδη εγγυητές της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών.

Για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε «τη σύσταση μέσα στις επόμενες ημέρες στη Γενεύη ενός ρωσο-αμερικανικού κέντρου συντονισμού ταχείας επέμβασης σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας».

«Ο βασικός λόγος της άφιξής μου εδώ είναι η δυνατότητα να συζητήσω με τη ρωσική κυβέρνηση ότι τα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί (για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία) μπορεί να μηδενιστούν», δήλωσε από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. «Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος», υπογράμμισε. «Έχω την αίσθηση και την ελπίδα ότι μπορούμε και πάλι να εφαρμόσουμε» την εκεχειρία.

Ένας άλλος στόχος της επίσκεψης του απεσταλμένου του ΟΗΕ είναι η προετοιμασία του προσεχούς κύκλου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μετά την αποτυχία του τελευταίου κύκλου συνομιλιών.

Η εύθραυστη εκεχειρία που ισχύει σήμερα πλανάτο ως «απειλή» στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, δήλωσε με λύπη ο Ντε Μιστούρα.

Οι τελευταίες αυτές ενδοσυριακές συνομιλίες «δεν ήταν εύκολες», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. "Οι προϋποθέσεις για να περάσουμε σε έναν απευθείας διάλογο (μεταξύ της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του καθεστώτος της Δαμασκού) δεν πληρούνται ακόμη".

Μια συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία (GISS), της οποίας συμπροεδρεύουν Μόσχα και Ουάσινγκτον, είναι πιθανόν να διεξαχθεί στο «εγγύς μέλλον», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Γαλλία και Βρετανία ζητούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Χαλέπι είναι «μια μαρτυρική πόλη που είναι το κέντρο της αντίστασης στον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ» αλ-Άσαντ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, συγκρίνοντάς τη πόλη με το Σεράγεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

«Το Χαλέπι είναι στη Συρία ότι ήταν το Σεράγεβο στη Βοσνία», δήλωσε ο πρεσβευτής και διευκρίνισε ότι η Γαλλία ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου "εντός της εβδομάδας" καθώς και συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ ζήτησε επίσης τη σύγκληση του Συμβουλίου «επειγόντως», τονίζοντας ότι το «Χαλέπι φλέγεται» και αυτό είναι ένα θέμα «ύψιστης προτεραιότητας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων