ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας ζητούν συνταγματικές και εκλογικές αλλαγές

Αλβανία: Πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας ζητούν συνταγματικές και εκλογικές αλλαγές

Tρεις πρώην πρόεδροι, ο Ρετζέπ Μεϊντάνι, Άλφρεντ Μοϊσίου και Μπαμίρ Τόπι, με ανοικτή επιστολή τους προς τα θεσμικά όργανα ζητούν ο αρχηγός του κράτους να εκλέγεται από το λαό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αλβανικού «Panorama», η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στα μέλη της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και στα μέλη της Επιτροπής της εκλογικής μεταρρύθμισης, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι «η εκπροσώπηση στο πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ελλιπές και δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται από το 2009 έχει αποδειχθεί προβληματικό, έχει περιορίσει σημαντικά την πολιτική του ανταγωνισμού, έχει δημιουργήσει ένα κοινοβούλιο που κινείται μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού, έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εκλέγειν και έχει δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος με διακρίσεις και μη ανταγωνιστική πολιτική, όπου περιθωριοποιούνται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα νέα κόμματα και τα μικρά κόμματα καθώς και ομάδες πολιτών που συμβάλλουν στη λειτουργία του συστήματος».

shqiper

«Θεωρείται απαραίτητο να γίνουν συνταγματικές και εκλογικές αλλαγές για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Άλλωστε και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες με ομοιότητες στην (πολιτική) παράδοση ή τη δημοκρατική πρακτική, (Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία κλπ και πρόσφατα η Μολδαβία) ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες χωρίς να αλλάξει η φύση του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος», επισημαίνεται στην επιστολή των πρώην προέδρων της Αλβανίας.

Σχετικές ειδήσεις