ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος τρόμος: «Ξύπνησε» μαύρη τρύπα και απειλεί την ανθρωπότητα με φονικούς ανέμους!

Παγκόσμιος τρόμος: «Ξύπνησε» μαύρη τρύπα και απειλεί την ανθρωπότητα με φονικούς ανέμους!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αστρονόμοι, έχοντας «στοχεύσει» με ατα τηλεσκόπια τους σε μία «μαύρη τρύπα» του γαλαξία μας, η οποία ξύπνησε… πεινασμένη από μακρύ λήθαργο.

Αυτή μάλιστα είναι η πλησιέστερη στη Γη «μαύρη τρύπα», προκαλώντας βάσιμο… τρόμο πως με ένα βίαιο και ισχυρό ξέσπασμά της θα εξαφανίσει ό,τι ανθρώπινο βρεθεί στο διάβα των ασύλληπτα ισχυρών ανέμων που θα προκαλέσει!

Και αν δεν πειστήκατε ακόμα, οι επιστήμονες εντόπισαν ήδη ραδιενεργό άνεμο, προερχόμενο από τη «μαύρη τρύπα», να ταξιδεύει με ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο στο γαλαξία μας Milky Way.

mavri tripa

Μετά από 25 χρόνια βαθύ... ύπνου, η V404 Cygni έδειξε άκρως απειλητικά σημάδια… ζωής το 2015. Εντοπίστηκαν από το μεγαλύτερο οπτικό-υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το Gran Telescopio Canarias, που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο του Roque de los Muchachos στα Κανάρια Νησιά, ενώ η τρομακτική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης την παρουσία ενός νεφελώματος στη Γη, το οποίο δημιουργήθηκε από τα «υλικά» που άφησε πίσω του ο άνεμος της «μαύρης τρύπας»…

mavri tripa2

«Αυτή η έκρηξη της V404 Cygni, λόγω της υψηλής έντασής της, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι μαύρες τρύπες καταπίνουν υλικά», ανέφερε ο καθηγητής Phil Charles, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένας νέος, ακόμα πιο ισχυρός άνεμος, να «χτυπήσει» κάποια στιγμή τον πλανήτη μας.

Η μαύρη τρύπα V404 Cygni βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, 8.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Σε τέτοια συστήματα, μια μαύρη τρύπα με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο (!) «καταπίνει» υλικά από το κοντινότερο αστέρι – συνοδό της...

Σχετικές ειδήσεις