ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα ολκής από τη βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε πώς χαρακτήρισε τους Κινέζους (video)

Γκάφα ολκής από τη βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε πώς χαρακτήρισε τους Κινέζους (video)

Μετά τον Κάμερον, σειρά πήρε και η βασίλισσα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πώς η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι ίσως οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο προκαλώντας σάλο. Τώρα ήρθε η σειρά της βασίλισσας Ελισάβετ να γίνει το πρόσωπο των ημερών στη Βρετανία –και όχι μόνο- με δήλωση της.

Η βασίλισσα καταγράφηκε από κάμερες να χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αγενείς» τους Κινέζους αξιωματούχους, σε συνομιλία της με την Λούσι ντ' Ορσι, αξιωματικό της αστυνομίας του Λονδίνου.

Όταν η Λούσι ντ' Ορσι είπε στη βασίλισσα ότι είχε την εποπτεία των μέτρων ασφαλείας κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο το περασμένο Οκτώβριο, η βασίλισσα απάντησε: «Ω, συμφορά!».

«Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά υπήρξαν αρκετές δύσκολες στιγμές για μένα», πρόσθεσε η αστυνομικός, πράγμα στο οποίο η βασίλισσα απάντησε καταφατικά.

Συνεχίζοντας τη διήγηση, η αστυνομικός περιέγραψε πώς Κινέζοι αξιωματούχοι αποχώρησαν από συνάντηση με την Μπάρμπαρα Γούντογουορντ, πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κίνα, λέγοντας ότι η επίσκεψή τους τελείωσε.

«Υπήρξαν πολύ αγενείς με την πρεσβευτή», σχολίασε η Ελισάβετ.

Εκπρόσωπος των Ανακτόρων αρνήθηκε να σχολιάσει «ιδιωτικές συνομιλίες της βασίλισσας» που έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό των 90 χρόνων της. Η αστυνομία του Λονδίνου αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το περιστατικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη κινεζική αντίδραση, αλλά όταν το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC αναφέρθηκε στις δηλώσεις της βασίλισσας, η εκπομπή διεκόπη στην Κίνα.