ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν και ΕΕ θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων

Ερντογάν και ΕΕ θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων

Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που αφορούσε τον περιορισμό των ροών προσφύγων κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο

Τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες αλλά και ως ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο, σημειώνει δημοσίευμα της γερμανικής Bild.

Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που αφορούσε τον περιορισμό των ροών προσφύγων κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο στην χώρα του, κάτι που ζήτησε η ΕΕ ως όρο της συμφωνίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες αλλά φαίνεται να καλλιεργεί την ιδέα να δείξει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει και άλλες επιλογές, όσο και αν αυτές δεν είναι ελκυστικές.

«Η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχθεί αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της»

Είναι αδύνατο για την Τουρκία να δεχθεί αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, η οποία ανταποκρίνεται ήδη στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη (11/05) ο υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μποζκίρ είπε ακόμη ότι οι αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν είναι ένα στοιχείο της συμφωνίας που σχεδιάζεται με την Ευρώπη για την κατάργηση της βίζας.

Η ΕΕ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τα κράτη-μέλη να καταργήσουν τις θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη σε αντάλλαγμα για την αναχαίτιση, από την Άγκυρα, των μεταναστών που επιθυμούν να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει ακόμη να επιφέρει αλλαγές σε κάποιους νόμους, περιλαμβανομένης και της εναρμόνισης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της με την ΕΕ.