ΚΟΣΜΟΣ

Το Έβερεστ «κατακτήθηκε ξανά» μετά τον πολύνεκρο σεισμό του 2015 (video)

Το Έβερεστ «κατακτήθηκε ξανά» μετά τον πολύνεκρο σεισμό του 2015 (video)

Η αναρρίχηση αυτή ήταν η πρώτη από τη νεπαλέζικη πλευρά από το 2014 αφού δύο συνεχόμενες τραγωδίες είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι αναβάσεις στο Έβερεστ

Ένας Νεπαλέζος σέρπα, οδηγώντας οκτώ συναδέλφους του, αναρριχήθηκε την Τετάρτη (11/05) στο όρος Έβερεστ και έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το 2015 το Νεπάλ και τη φονική χιονοστιβάδα που είχε σημειωθει το 2014, αναγκάζοντας τους ορειβάτες να απομακρυνθούν από την περιοχή.

«Ο Σέρα Γκιαλγκέν Σέρπα έφτασε στην κορυφή του Σαγκαρμάτα στις 17.05», ανέφερε ο Ανγκ Τσέρινγκ Σέρπα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ (NMA), αποκαλώντας το βουνό με το νεπαλέζικο όνομά του.

Ο Σέρα Γκιαλγκέν ήταν ο επικεφαλής της εννεαμελούς ομάδας των σέρπα που ανέβηκαν στο Έβερεστ για να τοποθετήσουν σχοινιά και να προετοιμάσουν το τελευταίο τμήμα της διαδρομής προς την κορυφή, σε υψόμετρο 8.850 μέτρων, ώστε οι ορειβάτες που περιμένουν σε χαμηλότερες βάσεις να επιχειρήσουν τη δική τους αναρρίχηση, τις επόμενες ημέρες.

Η αναρρίχηση αυτή ήταν η πρώτη από τη νεπαλέζικη πλευρά από το 2014 αφού δύο συνεχόμενες τραγωδίες είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι αναβάσεις στο Έβερεστ. Τον Απρίλιο του 2014 μια χιονοστιβάδα σκότωσε 16 σέρπα ενώ το 2015 18 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό και τη χιονοστιβάδα που έπληξε τον Καταυλισμό Βάσης. Συνολικά, από τη δόνηση των 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν στο Νεπάλ 9.000 άνθρωποι.

Η ομάδα της εταιρείας στολών ορειβασίας Jagged Globe σε μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι είναι έτοιμη, στη Βάση 3, να ξεκινήσει την αναρρίχηση μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των σκοινιών. Τουλάχιστον 289 ορειβάτες και οι οδηγοί τους αναμένουν σε διάφορες βάσεις να ανοίξει ο καιρός για να επιχειρήσουν την ανάβαση.

Σύμφωνα με τον βετεράνο ορειβάτη και μπλόγκερ Άλαν Αρνέτ, ακόμη και 100 άνθρωποι ενδέχεται να αναρριχηθούν στο Έβερεστ στο διάστημα 14-16 Μαΐου. Ο αριθμός αυτός είναι πάντως πολύ μικρότερος από τους σχεδόν 700 που έφτασαν στην κορυφή το 2013, κάτι που υποδηλώνει πόσο πολύ έχει πληγεί ο ορειβατικός τουρισμός στο Νεπάλ μετά τις τραγωδίες των τελευταίων ετών.