ΚΟΣΜΟΣ

Νέα οδοφράγματα στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας

Νέα οδοφράγματα στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας
Η ατμόσφαιρα στους μεθοριακού σταθμούς Μπίρνιακ και Γιάρινε του Κοσόβου παραμένει τεταμένη, με τους Σέρβους κατοίκους...

Η ατμόσφαιρα στους μεθοριακού σταθμούς Μπίρνιακ και Γιάρινε του Κοσόβου παραμένει τεταμένη, με τους Σέρβους κατοίκους, που πλειοψηφούν στην περιοχή, να στήνουν νέα οδοφράγματα.

Αφορμή για την ένταση αποτέλεσε η πληροφορία ότι Αλβανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί μεταφέρονται με ελικόπτερα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) στους δύο σταθμούς ελέγχου.

Ο διοικητής της KFOR στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ δήλωσε ότι τα ελικόπτερα μετέφεραν στα σύνορα άνδρες της συμβατικής αστυνομικής δύναμης, όπου υπηρετούν και Σέρβοι.

Ο Γερμανός στρατηγός ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό να μην εμποδίζει το έργο της διεθνούς δύναμης και ανέφερε ότι σήμερα το πρωί ελικόπτερο της KFOR δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο κάλεσαν τον πληθυσμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ενισχυθούν όλα τα οδοφράγματα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Στο ίδιο κλίμα και ο διαπραγματευτής του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, που βρίσκεται από προχθές στο βόρειο Κόσοβο, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό «να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αλλά να μην απαντά σε προβοκάτσιες».

Στα χθεσινά επεισόδια ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά.