ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Η Μέρκελ υπεύθυνη για την άνοδο του AfD»

Γερμανία: «Η Μέρκελ υπεύθυνη για την άνοδο του AfD»

Επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην ενίσχυση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Σύμφωνα με τον Χορστ Ζεεχόφερ, υπεύθυνη για την άνοδο του AfD, είναι η Άνγκελα Μέρκελ λόγω της πολιτικής που ακολουθεί στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Εκτιμά δε, ότι δεν είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των προσφύγων, αλλά το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Welt am Sonntag", ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας δήλωσε ότι «η AfD σε αυτό το μέγεθος είναι προϊόν των τελευταίων μηνών. Τα αίτια βρίσκονται στην λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2015 και στην περαιτέρω πορεία».

Έθεσε επίσης σαν ορόσημο την 4η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, όταν η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία. Στα μέσα του 2015 η AfD έφθανε το 5%, ενώ τώρα τα ποσοστά της είναι ακόμη και διψήφια και στις ανατολικές περιοχές φθάνουν ακόμη και το 20%, επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, ο περιορισμός της προσφυγικής ροής δεν αποτελεί επιτυχία της Άνγκελα Μέρκελ: «Έρχονται λιγότεροι αιτούντες άσυλο, διότι η Βαλκανική Οδός έχει σφραγιστεί από τα Σκόπια και την Αυστρία», τόνισε και σημείωσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ακολούθησε. «Τη δουλειά την έκαναν άλλοι. Επωφελούμαστε αποκλειστικά από τις αποφάσεις της Αυστρίας και των βαλκανικών κρατών», επισήμανε χαρακτηριστικά και δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την απειλή της Βιέννης να κλείσει το πέρασμα του Μπρένερ, ακόμη και με την συνδρομή της βαυαρικής αστυνομίας.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε παράλληλα σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας «εεν πρέπει να επιτρέψουμε τον εκβιασμό».

Ερωτώμενος σχετικά με την προαναγγελθείσα προσφυγή της βαυαρικής κυβέρνησης στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της προσφυγικής πολιτικής της Άνγκελ Μέρκελ, ο κ. Ζεεχόφερ σημείωσε ότι προς το παρόν παραμένει στο συρτάρι, αλλά θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η κατάσταση ξεφύγει και πάλι από τον έλεγχο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις