ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι αγανακτισμένοι επέστρεψαν - Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους (pic+vid)

Ισπανία: Οι αγανακτισμένοι επέστρεψαν - Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους (pic+vid)

Στη Μαδρίτη, η επέτειος του κινήματος γιορτάστηκε επίσης με συγκεντρώσεις στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, την οποία είχαν καταλάβει οι Αγανακτισμένοι για ένα διάστημα πολλών εβδομάδων

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Κυριακή (15/05) τους δρόμους της Μαδρίτης με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη γέννηση των «Αγανακτισμένων», του κινήματος που δημιουργήθηκε στη Μαδρίτη με στόχο να καταγγείλει μια πολιτική τάξη αποκομμένη από την πραγματικότητα που βιώναν οι πολίτες, τη διαφθορά και τα μέτρα λιτότητας.

Το πλήθος πραγματοποίησε πορεία υπό τους ήχους των τυμπάνων με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό όπου αναγράφονταν μεταξύ άλλων τα συνθήματα: «Αγανακτισμένοι, ενωμένοι ή ηττημένοι» και «Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, όχι των κρατών».

Στη Μαδρίτη, η επέτειος του κινήματος γιορτάστηκε επίσης με συγκεντρώσεις στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, την οποία είχαν καταλάβει οι Αγανακτισμένοι για ένα διάστημα πολλών εβδομάδων.

«Πριν από πέντε χρόνια, ήλθαμε εδώ και αυτό ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή αφύπνισης, ενότητας και συλλογικότητας» δήλωσε η Πάολα Ουέιλ, μια 35χρονη δασκάλα.

Το «15-Μ», ήτοι «15η Μαίου», η πρώτη δηλαδή ημέρα μιας κινητοποίησης που έμελλε να εξελιχθεί στο κίνημα των Αγανακτισμένων «είναι ένα κίνημα των ανθρώπων της βάσης» τόνισε από την πλευρά του ο Λορένθο Ιγκουέρας, ένας 52χρονος δημιουργός ντοκιμαντέρ. Πριν από τη γέννηση του κινήματος, «δεν είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό που είμαστε: ικανοί να σκεφτόμαστε και να αντιδράμε» επισήμανε.

Ήταν «η αφύπνιση των πολιτών που υπέφεραν εδώ και χρόνια μόνοι τους -σαν να επρόκειτο για ατομικά βάσανα κι ευθύνες, από τις επιπτώσεις μιας καταστροφικής κρίσης» έγραψε σε άρθρο της στην εφημερίδα El Pais η Ρίτα Μαέστρε, εκπρόσωπος τύπου της δημαρχίας της Μαδρίτης, που διοικείται από το 2015 από μια πλατφόρμα πολιτών την οποία εν μέρει συνθέτουν εκπρόσωποι των Αγανακτισμένων.

«Το κίνημα διαδόθηκε» σημείωσε η Αλίθια Ορτέλς, νοσοκόμα και ακτιβίστρια του κόμματος των Αγανακτισμένων, του Podemos.
«Ήμασταν σαν ζόμπι, απόλυτα απαθείς. Αυτό υπήρξε μια κινητοποίηση που βοήθησε τους πολίτες να θέσουν τα ερωτήματά τους».

Σχετικές ειδήσεις