ΚΟΣΜΟΣ

Χαλαρώνουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές

Χαλαρώνουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές

Η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει το αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης «για χαλάρωση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ»

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ, θα επιδιώξει την χαλάρωση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει ο Οργανισμός στη χώρα όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ανακοίνωσαν την Δευτέρα (16/05) οι υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και της Βόρειας Αφρικής που συναντήθηκαν στη Βιέννη.

«Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξέφρασε την πρόθεσή της να καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Κυρώσεων των ΗΕ για να εξαιρεθεί η Λιβύη από το εμπάργκο όπλων ώστε να προμηθευτεί τα απαραίτηα όπλα και τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και το Ισλαμικό Κράτος», υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά την συνάντηση.

Η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει το αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης «για χαλάρωση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στη συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση συγκλήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή: από τη μια, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επέκτειναν το τελευταίο διάστημα τον έλεγχό τους πέραν της Σύρτης, της λιβυκής πόλης που ελέγχουν από τον Ιούνιο του 2015.

Από την άλλη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ δεν καταφέρνει να εδραιώσει την εξουσία της, ενώ έχει περάσει πάνω από ενάμισης μήνας αφότου ανέλαβε καθήκοντα στην Τρίπολη.

Το ΙΚ εκτιμάται ότι διαθέτει 3.000 ως 4.000 μαχητές στη Λιβύη και προσπαθεί να προσελκύσει εκατοντάδες μαχητές από το εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Λιβύη θα επαναφέρει τις μεταφορές πετρελαίου από το λιμάνι Χαρίγκα έπειτα από την συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις συνομιλίες της Βιέννης οι αξιωματούχοι των αντίπαλων παρατάξεων, της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και της παράλληλης κυβέρνησης που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Οι εξαγωγές από το λιμάνι σταμάτησαν από τις αρχές αυτού του μήνα εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης στα ανατολικά και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου.

Σχετικές ειδήσεις