ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Η αστυνομία γνώριζε για τον Αμπντεσλάμ αλλά αγνόησε τις πληροφορίες

Βέλγιο: Η αστυνομία γνώριζε για τον Αμπντεσλάμ αλλά αγνόησε τις πληροφορίες

Οι ενέργειες και η αποτελεσματικότητα της βελγικής αστυνομίας στο θέμα της παρακολούθησης του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Παρισιού που επέζησε και κρυβόταν επί μήνες στο Βέλγιο, τέθηκαν ξανά σήμερα (17/5) υπό αμφισβήτηση.

Στις 23 Οκτωβρίου του 2015, τρεις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε αναρτήσει στο Facebook μια φωτογραφία στην οποία εικονιζόταν ο ίδιος με το έμβλημα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε το δημόσιο κανάλι RTBF, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις πηγές του.

Η δημόσια τηλεόραση, που επικαλείται ένα απόρρητο έγγραφο των βελγικών αρχών, σημείωσε εξάλλου ότι οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για τις «άμεσες επαφές» του Αμπντεσλάμ με το φίλο του, τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, στις αρχές του 2015. Ο διαβόητος τζιχαντιστής Αμπααούντ πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων του Παρισιού…

Η φωτογραφία του Αμπντεσλάμ που διαφήμιζε τις σχέσεις του με το ΙΚ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δεν ξέφυγε από την προσοχή του Οργάνου Συντονισμού για την Ανάλυση της Απειλής (OCAM), όμως «εκείνη την εποχή δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ούτε από την αστυνομία, ούτε από τις υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα πάντα με το RTBF.

Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αρχές υποψιάζονταν ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο αδελφός του ο Μπραχίμ είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Κλήθηκαν και οι δύο να καταθέσουν στην αστυνομία, αλλά αρνήθηκαν κάθε σχέση με τζιχαντιστικές οργανώσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας ανακριτής είχε ζητήσει μάλιστα τότε να συνεχιστούν οι έρευνες, αλλά επικαλούμενες την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της δικαστικής αστυνομίας δεν έκαναν τίποτα και ο φάκελος των δύο αδελφών μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο, χωρίς να δοθεί κάποια συνέχεια.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μπόρεσε έτσι να συνεχίσει την προετοιμασία των επιθέσεων, ταξιδεύοντας στην Ευρώπη για να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων που θα συμμετείχαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αδελφός του ο Μπραχίμ που ανατινάχθηκε στη λεωφόρο Βολτέρ τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Νοεμβρίου. Το ίδιο βράδυ ο Σαλάχ έφυγε από το Παρίσι για το Βέλγιο, όπου και συνελήφθη τέσσερις μήνες αργότερα.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία και η δικαστική αστυνομία του Βελγίου έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι οι πληροφορίες που διέθεταν για τους αδελφούς Αμπντεσλάμ ήταν πολύ αόριστες, όμως η εκδοχή αυτή αμφισβητείται από την Επιτροπή Π, τη βελγική «αστυνομία της αστυνομίας». Σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο αυτής της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας, οι πληροφορίες που διέθεταν οι αρχές ήταν πολύ πιο συγκεκριμένες.

Στις 16 Ιανουαρίου 2015, την επομένη της αστυνομικής επιχείρησης εναντίον ενός τζιχαντιστικού πυρήνα στη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, ένας πληροφοριοδότης ανέφερε στην αστυνομία του Μόλενμπεκ ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ βρισκόταν σε «άμεση επαφή» με τον Αμπααούντ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι το βελγικό κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει μια επιτροπή που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκαν οι έρευνες και να αποδώσει ευθύνες, αν υπάρχουν…

Σχετικές ειδήσεις