ΚΟΣΜΟΣ

Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία - Όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε στο Παρίσι (pic+vid)

Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία - Όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε στο Παρίσι (pic+vid)

Στην πλατεία της Δημοκρατίας πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα μια συγκέντρωση συνδικάτων των αστυνομικών για να καταγγείλουν «το μίσος εναντίον των αστυνομικών»

Περιπολικό της αστυνομίας πυρπολήθηκε την Τετάρτη (18/05) από διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί έσπευσαν να βγουν απ' αυτό κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης εναντίον της αστυνομικής βίας η οποία είχε απαγορευθεί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου AFP.

Λίγο νωρίτερα, οι δυνάμεις της τάξης είχαν απωθήσει από την πλατεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων περίπου 300 αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «όλος ο κόσμος απεχθάνεται την αστυνομία».

Στην πλατεία της Δημοκρατίας πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα μια συγκέντρωση συνδικάτων των αστυνομικών για να καταγγείλουν «το μίσος εναντίον των αστυνομικών».

Μερικές ώρες νωρίτερα, είχε απαγορευτεί από τις αρχές η αντιδιαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας κοντά στον χώρο όπου θα διεξαγόταν η συγκέντρωση των αστυνομικών. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση παρά την απαγόρευσή της.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια, που μείωσαν αισθητά τα δρομολόγια των τρένων και των πλοίων με τη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα συνεχίζουν τις διαδηλώσεις με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να υποχωρήσει και να αποσύρει τον επίμαχο νόμο.

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ έχει στόχο να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις και οι απολύσεις εργαζόμενων. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο νόμος αυτός θα τονώσει την απασχόληση, αλλά οι πολέμιοί του αντιτείνουν ότι θα επιδεινώσει τις εργασιακές συνθήκες και θα μειώσει την εργασιακή ασφάλεια.

Πάνω από 350 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα επεισόδια που σημειώνονται στο περιθώριο των κινητοποιήσεων, κυρίως από κουκουλοφόρους και μασκοφόρους νεαρούς που εκτοξεύουν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και πέτρες εναντίον τους.

Σχετικές ειδήσεις