ΚΟΣΜΟΣ

Βαγδάτη: Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού - Αναφορές για νεκρούς (vids)

Βαγδάτη: Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού - Αναφορές για νεκρούς (vids)

Tουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί και δεκάδες τραυματίσθηκαν όταν ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν αδιακρίτως πυρ και πέταξαν δακρυγόνα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών που εισέβαλαν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης στο Ιράκ.

Oι οργισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν, για λίγα λεπτά, στο γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο κτίριο τη στιγμή εκείνη. Κατόπιν άρχισαν να αποσύρονται προς την Πλατεία Ταχρίρ, όμως μάρτυρες υποστήριξαν ότι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους εκεί.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο —η προέλευση των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί— δείχνουν διαδηλωτές που κρατούν ιρακινές σημαίες και πλακάτ με το σήμερα της ειρήνης μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο και μέσα σε μια αίθουσα συνεδριάσεων.

20160520 iraq4 0



Η κυκλοφορία στους δρόμους της Βαγδάτης έχει απαγορευθεί σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη «μέχρι νεωτέρας». Κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας είπαν ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έδιναν εντολή σε αυτοκίνητα να αναστρέψουν την πορεία τους και στους εμπόρους να κλείσουν τα καταστήματά τους ενώ έκλειναν τους δρόμους με φράγματα από μπετόν. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στόχος είναι να εμποδιστεί η ανάπτυξη στην πόλη της πολιτοφυλακής του Μοκτάντα Σαντρ, της Σαράγια αλ Σάλαμ.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής οι συγκεντρωμένοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, φώναζαν συνθήματα όπως «αυτή είναι η εκδίκηση του λαού» και «τέλος με τη διαφθορά», επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αποτυχία της να περάσει ένα σημαντικό για το λαό νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς.

«Ήρθαμε για μια ειρηνική διαδήλωση όμως αυτοί οι θρασύδειλοι άρχισαν να μας πυροβολούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής, δείχνοντας τους κάλυκες που κρατούσε στο χέρι του.

Οι διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ αλλά και μέλη άλλων οργανώσεων και ομάδων, ζητούν μεταρρυθμίσεις και διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να ενισχύσει την ασφάλεια στη χώρα.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι συνάντησαν αρχικά ισχυρή αντίσταση από τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά τελικά κατάφεραν να μπουν στην Πράσινη Ζώνη και να εισβάλουν στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις