ΚΟΣΜΟΣ

«Θερμό» επεισόδιο ΗΠΑ - Ρωσίας: Παραλίγο σύγκρουση αεροσκαφών

«Θερμό» επεισόδιο ΗΠΑ - Ρωσίας: Παραλίγο σύγκρουση αεροσκαφών

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος αποτέλεσε «πραγματική απειλή» γιαένα γερμανικό και ένα ελβετικό αεροσκάφος,όπως αναφέρει το Russia Today, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, Ιγκόρ Κονασένκοφ

Η Μόσχα, κατήγγειλε πως στις 22 Μαΐου ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος παραλίγο να συγκρουστεί με επιβατικά πάνω από τη ρωσική μεθόριο κοντά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Russia Today.

Το αμερικανικό αεροσκάφος τύπου RC-135, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ξεκίνησε από τη βάση Καντένα στη νήσο Οκινάουα κάνοντας αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, έχοντας όλους τους αναμεταδότες εκτός λειτουργίας.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε πως αμερικανικά κατασκοπευτικά πραγματοποιούν συχνά πτήσεις στη ρωσική μεθόριο. «Ωστόσο, αυτή τη φορά, ενώ πραγματοποιούσαν ελιγμούς κατά μήκος διεθνούς αεροδιαδρόμου, αμερικανικό αεροσκάφος κινδύνευσε να συγκρουστεί με επιβατικά αεροσκάφοι», σημείωσε ο Κονασένκοφ.

Επρόκειτο για αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν τακτικά η KLM για την πτήση Τόκυο-Άμστερνταμ και η Swiss Airlines για την πτήση Τόκυο-Ζυρίχη.

«Το πλήρωμα του ελβετικού αεροσκάφους ζήτησε από τους Ρώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Βλαδιβοστόκ να παρακολουθήσουν τις κινήσεις ενός τετρακινητήριου αεροσκάφους αγνώστου προελεύσεως που κατευθυνόταν προς το μέρος τους», ανέφερε ο Κονασένκοφ. «Στη συνέχεια ο πύργος ελέγχου ζήτησε από τους Ελβετούς να κατέλθουν σε χαμηλότερο υψόμετρο, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύγκρουση».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με το περιστατικό.

Σχετικές ειδήσεις