ΚΟΣΜΟΣ

Με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία - Δεν υποχωρεί ο Ολάντ (pics)

Με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία - Δεν υποχωρεί ο Ολάντ (pics)

Τα συνδικάτα, που ζήτησαν να συναντηθούν με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα χωρίς να λάβουν απάντηση στο αίτημά τους, εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για τη σιωπή της εκτελεστικής εξουσίας επικρίνοντας «την επιμονή της να μην αποσύρει το σχέδιο νόμου»

Τα συνδικάτα που αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων κάλεσαν να «ενισχυθούν οι κινητοποιήσεις», οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί που πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερο από δύο μήνες στη Γαλλία, σε ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης (26/05) προς Παρασκευή.

Από την Ιαπωνία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τους απάντησε ότι «δεν θα υποχωρήσει» γιατί «είναι μια καλή μεταρρύθμιση».

Για ακόμα μια φορά από τα μέσα Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωπο, κατέβηκαν στους δρόμους την Πέμπτη (26/05) σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που έχει σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά απειλεί να αυξήσει, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών.

Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει την παράλυση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016.

Σήμερα το διασωματειακό στο οποίο συμμετέχουν τα οκτώ συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου κάλεσε σε ανακοίνωσή του να «συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις».

Εκτός από τη συνέχιση των αποκλεισμών, μια ένατη ημέρα κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, με μια «δυνατή εθνική διαδήλωση» στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης του κειμένου στη Γερουσία.

Τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές παραμένουν ωστόσο περιορισμένα, παρά τις πολλές εκκλήσεις για απεργία. Ο τομέας είναι νευραλγικής σημασίας καθώς πλησιάζει το Euro 2016, το οποίο θα φέρει στη Γαλλία δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των εθνικών ομάδων.

«Δεν θα υποχωρήσω γιατί νομίζω πως είναι μια καλή μεταρρύθμιση και πως οφείλουμε να φθάσουμε μέχρι την υιοθέτησή της», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ίσε-Σίμα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καιρός να δημιουργούμε δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία».

«Η πρώτη υποχρέωσή μας είναι εκείνη που κάλεσα την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας και για την οποία καλώ ενώπιον όλων των Γάλλων, να κάνουμε τα πάντα για τον εφοδιασμό με καύσιμα των καταναλωτών, για την παροχή των απαραίτητων δημοσίων υπηρεσιών, να επιτρέψουμε τη μετακίνηση όλων και να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία της οικονομίας», συνέχισε ο Ολάντ.

«Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε, πάντοτε με σεβασμό των ελευθεριών, αλλά και της πρώτης των ελευθεριών που είναι η ελευθερία της κυκλοφορίας».

Για τον Φρανσουά Ολάντ, «ο διάλογος είναι πάντα δυνατός, ωστόσο ποτέ δεν στηρίζεται σε τελεσίγραφα». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει ένα κεντρικό συνδικάτο με ιστορία που μπορεί να πει τι θα είναι ο νόμος ή τι δεν πρέπει να είναι ο νόμος», είπε, αναφερόμενος στο CGT.

Στο μεταξύ, ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας απομάκρυναν διαδηλωτές και οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση σε μια μεγάλη αποθήκη διανομής καυσίμων.

ki



Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα και έσπασαν προσόψεις τραπεζών μετά τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Εβδομήντα επτά άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις