ΚΟΣΜΟΣ

«Άνω-κάτω» οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω Ντόναλντ Τραμπ - Πολιτική ανησυχία στους Δημοκρατικούς (Vids)

«Άνω-κάτω» οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω Ντόναλντ Τραμπ - Πολιτική ανησυχία στους Δημοκρατικούς (Vids)

Ο πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Μάρκο Ρούμπιο απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο «μικρός Μάρκο» κι ο «απατεώνας»

Ο Ρούμπιο είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ όταν διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τονίζοντας ότι το μέγεθος των πολιτικών διαφορών του με τον υποψήφιο δεν του επιτρέπει να είναι υποψήφιος για την αντιπροεδία. «Δε θα είμαι η σωστή επιλογή γι' αυτόν», δήλωσε ο Ρούμπιο σε συνέντευξή του στην εκπομπή “State of the Union” στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Ο Ντόναλντ εάν κερδίσει την προεδρία, του αξίζει να έχει έναν αντιπρόεδρο που θα υποστηρίζει πλήρως, τα όσα πιστεύει ο ίδιος» τόνισε ο Ρούμπιο.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, Γερουσιαστής από τη Φλόριντα, εγκατέλειψε την κούρσα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος το Μάρτιο, μετά από την ήττα του, στην πολιτεία του.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ που διαβεβαιώνει ότι θα είναι ο τελικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, αναφερόταν απαξιωματικά στον Ρούμπιο, αποκαλώντας τον «μικρός Μάρκο».

Ο Ρούμπιο είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «απατεώνα», ενώ σχολίαζε το μικρό μέγεθος των χεριών του, σχόλιο το οποίο ο ακροδεξιός δισεκατομμυριούχος θεωρούσε ότι αφορούσε και άλλα στοιχεία της ανατομίας του.

Κοινός εχθρός, η Χίλαρι Κλίντον

Ο Ρούμπιο κι ο Τραμπ διαφέρουν ουσιαστικά στις προσεγγίσεις τους σε ζητήματα πολιτικής, με τον Τραμπ να ασκεί δριμεία κριτική στις επιλογές παρεμβατικής πολιτικής που υποστηρίζει ο Ρούμπιο, ενώ από την πλευρά του, ο Ρούμπιο να είναι αντίθετος με την εξαγγελία του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής, ο Τραμπ ενόψει της διεξαγωγής του κεντρικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στις 18-21 Ιουλίου, προσπαθεί να ενώσει το κόμμα πίσω από την υποψηφιότητά του, προκειμένου να εξασφαλίσει την επίσημη υποστήριξη ηγετικών μορφών του κόμματος, όπως ο Πολ Ράιαν, που εξακολουθούν να παραμένουν πολιτικά δύσπιστοι απέναντί του.

Ο Ρούμπιο θα συμμετέχει στις διεργασίες του κεντρικού συνεδρίου, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει κάποιο ρόλο στις εργασίες. Ο ίδιος, αφήνει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να έχει κάποιο ρόλο στην εκλογή του Τραμπ, επειδή δεν επιθυμεί να δει τη Χίλαρι Κλίντον να εκλέγεται στην προεδρία των ΗΠΑ. «Δε θέλω να γίνει πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον. Εάν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποτρέψω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι τιμή μου να το πράξω» δήλωσε ο Ρούμπιο.

Το «πανεπιστήμιο Τραμπ» κι ο δικαστής

Από την άλλη πλευρά, ο δικαστής που είχει κατηγορηθεί από τον Τραμπ ότι τον μισεί για το χειρισμό της υπόθεσης του πανεπιστημίου μεσιτικών σπουδών (Trump University) έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά έγγραφα.

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μήνυση που τον κατηγορεί ότι εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους μέσω της παραπάνω δραστηριότητας του. Οι άνθρωποι αυτοί, πλήρωσαν δίδακτρα άνω των 35.000 δολαρίων προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάρια, για να μάθουν τις επενδυτικές μεθόδους και στρατηγικές επενδύσεων του Τραμπ στη μεσιτική αγορά.

Σε διαταγή που υπέγραψε την Παρασκευή, ο δικαστής Γκονζάλο Κουρίελ δήλωσε ότι υλικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών που ακολουθούσε το πανεπιστήμιο του Τραμπ για τις σχέσεις του με τους μαθητές του, αλλά και τα ΜΜΕ, πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το “Politico,” ενώ χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση ως «συνηθισμένο γεγονός».

Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (27/5) ο Τραμπ κατηγόρησε το δικαστή για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση αυτή. «Έχουμε έναν δικαστή που μισεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Με μισεί. Βρισκόμαστε μπροστά σ' έναν επιθετικό δικαστή. Ο δικαστής αυτός, έχει διοριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα» είπε ο Τραμπ για συμπληρώσει ρατσιστικά ότι ο Κουρίελ είναι Μεξικανός κατά την άποψή του.

Ο Κουρίελ είναι Αμερικανός, που έχει γεννηθεί στην Ιντιάνα, ενώ έχει αποφοιτήσει από τη σχολή νομικών επιστημών του πανεπιστημίου της ίδιας πολιτείας.«Εσωτερικό μέτωπο» με τη Σουζάνα Μαρτίνες

Ο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για τα σχόλια που έχει κάνει για τους μετανάστες από το Μεξικό, τους οποίους κατηγορεί ότι είναι είναι εγκληματίες και βιαστές. Ο ίδιος έχει επίσης προτείνει την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικό προκειμένου να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, ενώ απαιτεί τα έξοδα της κατασκευής του να καλυφθούν από το Μεξικό.

Από την άλλη μεριά, οι ισπανόφωνοι έχουν καθοριστικό λόγο στο αποτέλεσμα των γενικών εκλογών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε εσωτερικό μέτωπο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επικρίνοντας την κυβερνήτη του Νέο Μεξικό, Σουζάνα Μαρτίνες για το χειρισμό των οικονομικών της αναφερόμενης πολιτείας. Το γραφείο της, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Τραμπ ως αβάσιμους. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν την Μαρτίνες πιθανή υποψήφια για την αντιπροεδρία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Προσεγγίζοντας τους βετεράνους

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πορεία του προς την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και της διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει υπηρετήσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Έτσι, υλοποιεί μία πολιτική στρατηγική προσέγγισης των βετεράνων, μέσω της συμμετοχής του σε ειδικές εκδηλώσεις, αλλά και της διοργάνωσης κινήσεων και πρωτοβουλιών για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Μια τέτοια ετήσια εκδήλωση βετεράνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (29/5), προκειμένου να τιμηθούν τόσο οι αιχμάλωτοι πολέμου, όσο κι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

«Οι μετανάστες στις ΗΠΑ έχουν περισσότερα προνόμια από τους βετεράνους», τόνισε ο Τραμπ, ενώ δεσμεύτηκε ότι η πρακτική αυτή, την οποία δε βάσισε με επιχειρήματα, θα τερματιστεί εάν ο ίδιος εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ο δισεκατομμυριούχος βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από τους βετεράνους, καθώς είχε επιτεθεί για τη στρατιωτική του θητεία στον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος είχε συλληφθεί ως αιχμάλωτος πολέμου. Σύμφωνα με το BBC, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο Μακέιν θεωρείται ήρωας, επειδή είχε συλληφθεί αιχμάλωτος στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, για να προσθέσει σαρκαστικά την προτίμησή του: «Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν αιχμαλωτιστεί».

Ανεξάρτητος υποψήφιος;

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί χθες το βράδυ (29/5) στον Ουίλιαμ Κρίστολ, εκδότη του περιοδικού “The Weekly Standard,” ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν εντυπωσιακά νέα για έναν ανεξάρτητο συντηρητικό προεδρικό υποψήφιο, μεταδίδει το CNN.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter, ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στον Κρίστολ χαρακτηρίζοντας τον ως «ανόητο» κι «αποτυχημένο». Ο Τραμπ επισήμανε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να κάνει έξυπνες επιλογές προκειμένου να κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Κρίστολ δε γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του ανεξάρτητου υποψηφίου, τονίζοντας ωστόσο, ότι το πρόσωπο αυτό θα έχει την υποστήριξη μιας ισχυρής ομάδας, αλλά και πραγματική δυναμική νίκης.

Ο εκδότης του Standard έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην υποψηφιότητα του Τραμπ, με το CNN να παρατηρεί ότι ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο των κινήσεων για το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Κρίστολ είχε στις αρχές Μαΐου συναντηθεί με τον πρώην προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, με αντικείμενο της συνάντησης τις πιθανές επιλογές ανεξάρτητων υποψηφίων.Πολιτικό άγχος στους Δημοκρατικούς

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών κλιμακώνεται η ανησυχία για την πορεία, αλλά και τη στόχευση της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Στο ζήτημα αυτό, αναφέρεται με δημοσίευμά της, η εφημερίδα “The New York Times,” επισημαίνοντας την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στους Δημοκρατικούς.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε τον προηγούμενο μήνα όταν διαφαινόταν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα ήταν αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αντικατασταθεί από την πολιτική ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων. Η αλλαγή αυτή, γίνεται αισθητή, καθώς η ανησυχία έχει κυριεύσει τις συζητήσεις από τους διαδρόμους το Κογκρέσου, μέχρι τις καμπίνες των επιβατών στα αεροσκάφη που εκτελούν τις πτήσεις μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, αλλά και τις συγκεντρώσεις των δωρητών του κόμματος, καθώς και τις τηλεδιασκέψεις.

Παρά το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει εξασφαλίσει συγκεκριμένα πολιτικά πλεονεκτήματα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, το άγχος προκαλείται από το φόβο ηγετικών κύκλων των Δημοκρατικών ότι το προεκλογικό επιτελείο της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, δεν έχει αποφασίσει για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει έναντι του πολιτικά απρόβλεπτου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...

Η άρνηση του Μάρκο Ρούμπιο στο πολιτικό ενδεχόμενο να είναι αντιπρόεδρος του Τραμπ αποδεικνύει τη δυσπιστία που εξακολουθεί να υπάρχει για την υποψηφιότητά του εντός των ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Παράλληλα, το εσωτερικό μέτωπο που άνοιξε ο Τραμπ με τη Σουζάνα Μαρτίνες θα κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις προσπάθειες για την προσέγγιση ενός αντιπροέδρου με λατινική καταγωγή, ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος προσέλκυσης των ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Μια τέτοια επιλογή από τον ίδιο τον Τραμπ φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία με δεδομένες τις αρνητικές αντιδράσεις από τις εξαγγελίες του για τα θέματα μετανάστευσης.

Προβλήματα υπάρχουν και στην πολιτική προσέγγιση που επιχειρεί ο δισεκατομμυριούχος με τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει υπηρετήσει, μέχρι την επίθεση κατά του Τζον Μακέιν και με δεδομένο ότι τα ζητήματα άμυνας κι εξωτερικής πολιτικής δεν αποτελούν το δυνατό σημείο του Τραμπ.

Έτσι, φαίνεται ότι ο Τραμπ αδυνατεί να ελέγξει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του και η πραγματικότητα αυτή προκαλεί έντονη πολιτική ανησυχία στους ηγετικούς κύκλους των Δημοκρατικών, καθώς η Χίλαρι Κλίντον δε φαίνεται να έχει αποφασίσει στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής στρατηγικής έναντι του Τραμπ.

Παράλληλα, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα έχει ν' αντιμετωπίσει κι έναν πολιτικά διεκδικητικό Μπέρνι Σάντερς στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, με τις εξελίξεις να προδιαγράφουν μια πολιτική αντιπαράθεση σε δύο μέτωπα.

Παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση των προκριματιικών κύκλων, η πολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων για τα προεδρικά χρίσματα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Ρoή Ειδήσεων