Στην κόψη του ξυραφιού το αμερικανικό χρέος

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πριν από λίγο ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε καταθέσει προς ψήφιση το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η Γερουσία των Η.Π.Α. απέρριψε πριν από λίγο, με 59 ψήφους κατά και 41 ψήφους υπέρ, νομοσχέδιο, το οποίο νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είχε εγκρίνει και είχε σκοπό τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος. Το εν λόγω νομοσχέδιο στόχευε στην παροχή μιας βραχυπρόθεσμης αύξησης, κατά 900 δισεκατομμύρια δολάρια, του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη καθώς οι Δημοκρατικοί (έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία) είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα το καταψηφίσουν, τοποθετούμενοι υπέρ ενός πιο μακροπρόθεσμου σχεδίου αύξησης του ορίου του χρέους στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο προβλέπει παράλληλα περικοπές που ανέρχονται σε περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.Το νομοσχέδιο του Ριντ αρχικά προέβλεπε την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ μονομιάς, στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ικανό να καλύψει τις ανάγκες της χώρες για δανεισμό ως τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012.

Το νομοσχέδιο Ριντ ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία την Δευτέρα. Η νέα εκδοχή θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού χρέους σε τρία βήματα. Μέσω μιας περίπλοκης κοινοβουλευτικής διαδικασίας το Κογκρέσο θα μπορούσε να εγκρίνει το νομοσχέδιο με τις ψήφους μόλις του ενός τρίτου των μελών ενός εκάστου από τα δύο σώματα του.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε στα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών με τα οποία συναντήθηκε ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.

 

Η συνεχιζόμενη πικρή διένεξη που διχάζει την Ουάσινγκτον φέρνει τη χώρα πιο κοντά από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της στο ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να κηρύξει στάση πληρωμών την Τρίτη.


Άλλωστε ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Σ’ αυτό το πλαίσιο η αμερικανική προεδρία, αφού χαρακτήρισε «νεκρό» το ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο, κατόπιν κάλεσε τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου να αρχίσουν χωρίς χρονοτριβή προσπάθειες εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ.
«Τώρα που ξεπεράσαμε ακόμα μια άσκηση πολιτικαντισμού, με το χρόνο να φθίνει, οι ηγέτες (των δύο κομμάτων) πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται μαζί αμέσως για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ο οποίος θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών και θα θέσει τα θεμέλια για μια ισορροπημένη μείωση του ελλείμματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοινωθέν του. Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα εξακολουθεί να αρνείται να διαπραγματευθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, μετά την καταψήφιση νομοσχεδίου που είχε καταρτίσει και θέσει σε ψηφοφορία το κόμμα του.