ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει απόπειρα συγκάλυψης

Διαψεύδει απόπειρα συγκάλυψης
Κινέζος αξιωματούχος του υπουργείου Σιδηροδρόμων διέψευσε τις φήμες πως οι αρχές προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία.

Κινέζος αξιωματούχος του υπουργείου Σιδηροδρόμων διέψευσε τις φήμες πως οι αρχές προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία --θάβοντας βαγόνια που υπέστησαν ζημιές--, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο υπερταχείες και το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του υπουργείου υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι «ταφή βαγονιών και ‘καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων’ δεν υπήρξε στην διάρκεια των χειρισμών για την αντιμετώπιση του δυστυχήματος συνολικά».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, μόνο μερικά συντρίμμια από ορισμένα βαγόνια ετάφησαν στο σημείο του δυστυχήματος, με σκοπό να διευκολυνθεί ο καθαρισμός του χώρου και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα, το χειρότερο του είδους στην Κίνα από το 2008, σημειώθηκε όταν μια υπερταχεία έπεσε πάνω σε μια δεύτερη στην ανατολική πόλη Ουένζιου την 23η Ιουλίου.

Ένα κινεζικό ινστιτούτο έρευνας και ανάπτυξης στο πεδίο των σιδηροδρομικών μεταφορών ήδη ανέλαβε την ευθύνη για το δυστύχημα, το οποίο αποδόθηκε σε έναν ελαττωματικό φωτεινό σηματοδότη.