ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν σε δικαστήριο

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν σε δικαστήριο

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που πραγματοποίησαν τέσσερις καμικάζι εναντίον ενός δικαστηρίου στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές, μία ακόμη ένδειξη ότι οι εξεγερμένοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πόλεμο υπό τον νέο αρχηγό τους.

Η επίθεση συγκλόνισε την πόλη Γάζνι, 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Ένας πρώτος καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του "στην είσοδο του Εφετείου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Τρεις συνεργοί εισήλθαν ακολούθως στον περίβολο του δικαστηρίου προτού "σκοτωθούν σε ανταλλαγές πυρών" με τις δυνάμεις της τάξης.

"Δυστυχώς ένας αστυνομικός και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν", διευκρίνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον επαρχιακό κυβερνήτη Μοχάμεντ Αμάν Χαμίμ, 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ,ανέλαβε αμέσως την ευθύνη εκ μέρους της οργάνωσης με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για την εκτέλεση" έξι Ταλιμπάν που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού από τις αφγανικές αρχές τον περασμένο μήνα, διευκρίνισε.

Χθες Τρίτη οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επιχείρηση εναντίον λεωφορείων που κυκλοφορούσαν στην επαρχία Κουντούζ (βόρεια). Οι εξεγερμένοι σταμάτησαν τέσσερα λεωφορεία και στη συνέχεια έλεγξαν τα έγγραφα των επιβατών για να δουν αν κάποιοι από αυτούς είχαν κάποια σχέση με την κυβέρνηση.

"Ταυτοποιήσαμε περίπου τριάντα στρατιώτες και αστυνομικούς", εξήγησε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ.

Σύμφωνα με νεότερο, αναθεωρημένο προς τα κάτω, απολογισμό που έδωσε διοικητής της τοπικής αστυνομίας, ο Σιρ Αζίζι Καμαουάλ, δέκα επιβάτες εκτελέστηκαν επειδή οι Ταλιμπάν είχαν υποψίες ότι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς επιβάτες.

Οι δύο αυτές επιθέσεις δείχνουν πως οι εξεγερμένοι προτίθενται να συνεχίσουν τον πόλεμο, την ώρα που ο νέος επικεφαλής τους, ο οποίος ορίστηκε πριν από μία εβδομάδα, αναλαμβάνει καθήκοντα.

Ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ δεν έχει ακόμη μιλήσει δημόσια για το ενδεχόμενο επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Καμπούλ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο από το περασμένο καλοκαίρι, όμως οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του προκατόχου του. Ο μουλάς Μανσούρ, που σκοτώθηκε από πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Πακιστάν, αρνείτο κάθε διάλογο με την κυβέρνηση.