ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά στη στάση πληρωμών οι ΗΠΑ

Πιο κοντά στη στάση πληρωμών οι ΗΠΑ
Η συνεχιζόμενη πικρή διένεξη που διχάζει την Ουάσινγκτον φέρνει τη χώρα πιο κοντά από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της στο ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών...

Η συνεχιζόμενη πικρή διένεξη που διχάζει την Ουάσινγκτον φέρνει τη χώρα πιο κοντά από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της στο ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να κηρύξει στάση πληρωμών την Τρίτη.

H Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, καταψήφισε τα ξημερώματα το νομοσχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και προέβλεπε τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, με 59 ψήφους κατά και 41 ψήφους υπέρ.


Το νομοσχέδιο νωρίτερα υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.


Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου να αρχίσουν χωρίς χρονοτριβή προσπάθειες εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ μετά την υπερψήφιση του Ρεπουμπλικανικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε «νεκρό».


«Τώρα που ξεπεράσαμε ακόμα μια άσκηση πολιτικαντισμού, με το χρόνο να φθίνει, οι ηγέτες (των δύο κομμάτων) πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται μαζί αμέσως για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ο οποίος θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών και θα θέσει τα θεμέλια για μια ισορροπημένη μείωση του ελλείμματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοινωθέν του.


Αναζητείται συμβιβαστική λύση


Ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναμένεται να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί ότι θα αποσπάσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από την λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.


Αυτό το νομοσχέδιο ενδέχεται να εγκριθεί από τη Γερουσία στις 08:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (15:00 ώρα Ελλάδας) την Δευτέρα.


Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία ενσωμάτωσε στοιχεία του «εναλλακτικού σχεδίου» που είχαν προτείνει οι Ρεπουμπλικάνοι στο δικό του νομοσχέδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr