ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της σύλληψης του Γάλλου που σχεδίαζε 15 επιθέσεις στο Euro 2016

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της σύλληψης του Γάλλου που σχεδίαζε 15 επιθέσεις στο Euro 2016

Συνελήφθη Γάλλος υπήκοος στην προσπάθειά του να περάσει λαθραία εκρηκτικά και όπλα από τη Ουκρανία στην Πολωνία με τελικό προορισμό την Γαλλία, προκειμένου να εξοπλίσει ομάδα ακροδεξιών που σχεδίαζε επιθέσεις σε 15 διαφορετικούς στόχους, κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου "Euro 2016" στη Γαλλία, σύμφωνα με το RT.com

Ο ακροδεξιός συλληφθέντας σχεδίαζε να επιτεθεί σε μουσουλμανικούς και εβραϊκούς τόπους λατρείας, καθώς και κυβερνητικά κτήρια στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) σε δήλωση της.

«Ήταν μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση από μια εξίσου μεγάλη ομάδα πρακτόρων της ασφάλειας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αντιτρομοκρατικής επιτυχίας πιστώνεται στη στρατιωτική μονάδα αντικατασκοπίας SBI και στον επικεφαλής της, Βασίλι Γκριτσάκ», ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα (6/6).

«Η SBU κατάφερε να εμποδίσει 15 τρομοκρατικές ενέργειες που σχεδιάζονταν στη Γαλλία την παραμονή και κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου», ανακοίνωσε ο Γκρίτσακ διευκρινίζοντας ότι ο Γάλλος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην «πολιτική της κυβέρνησής του σε σχέση με την άφιξη μεταναστών στη Γαλλία, την εξάπλωση του Ισλάμ και την παγκοσμιοποίηση».

«Ο Γάλλος, τον οποίο παγίδευσαν οι μυστικές υπηρεσίες, είχε πέντε όπλα καλάσνικοφ, 5.000 πυρομαχικά, εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, 125 κιλά ΤΝΤ και 100 πυροκροτητές», διευκρίνισε ο Γκρίτσακ.

Νωρίτερες αναφορές στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για έναν άγνωστο Γάλλο υπήκοο, ο οποίος είχε συλληφθεί στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας στις 21 Μαΐου, καθώς προσπαθούσε να περάσει λαθραία 100 κιλά εκρηκτικών, πυροκροτητές, τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και πολλά τουφέκια Καλάσνικοφ.

Η ουκρανική κρίση δημιούργησε μια αναπτυσσόμενη μαύρη αγορά όπλων, τα οποία κλάπηκαν από τα πεδία των μαχών και προωθούνται στην υπόλοιπη χώρα. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης συχνά κάνουν λόγο για εγκλήματα, αυτοκτονίες και άλλα περιστατικά που αφορούν όπλα στρατιωτικού τύπου.

«Άρχισε να ενδιαφέρεται για τρόπους αγοράς στην Ουκρανία όπλων, εκρηκτικών και άλλου εξοπλισμού», διευκρίνισε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU), Βασίλ Γκρίτσακ. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν επί έξι μήνες πριν προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Ο αρχηγός της SBU είπε ότι οι Ουκρανοί δεν είχαν πρόθεση να αποκαλύψουν τη σύλληψη αυτή πριν από το τέλος του Euro 2016, αλλά έπειτα από διαρροές στον Τύπο αναγκάστηκαν να την ανακοινώσουν.

Σύμφωνα με γαλλικές αστυνομικές πηγές, ο 25χρονος από τη Λωρραίνη, άγνωστος μέχρι τώρα στις υπηρεσίες της αστυνομίας, εργαζόταν σε αγροτικό συνεταιρισμό του Κάτω Ρήνου στην ανατολική Γαλλία.

Στη Γαλλία, έρευνα διενεργείται από το Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και την περιφερειακή υπηρεσία της δικαστικής αστυνομίας στο Νανσί.

Οι γάλλοι ερευνητές «είναι εν αναμονή», σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Αίτημα διεθνούς δικαστικής συνδρομής εστάλη, αλλά κανένα δικαστικό στοιχείο δεν έχει σταλεί επί του παρόντος από τους Ουκρανούς.

Έρευνα διεξήχθη στο σπίτι του Γάλλου στο Ναντ-λε-Πετί, ένα χωριό 80 κατοίκων, στη Μεζ της ανατολικής Γαλλίας. Η έρευνα δεν αποκάλυψε τίποτα ιδιαίτερο. «Κατασχέθηκε ένα μπλουζάκι με το ακρωνύμιο ακροδεξιάς οργάνωσης», δήλωσε αστυνομική πηγή.

Η δήμαρχος του Ναντ-λε-Πετί, η Ντομινίκ Πανσαλφινί-Ντεμιρίζ, έκανε λόγο για ένα «αγόρι πολύ ευχάριστο με τους γείτονές του, έξυπνο συμπαθητικό, έτοιμο να παράσχει βοήθεια».

Τo Euro 2016 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε 10 γαλλικές πόλεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σχετικές ειδήσεις