ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Φόβοι των μυστικών υπηρεσιών για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

Βέλγιο: Φόβοι των μυστικών υπηρεσιών για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

ΟιΑρχές διατηρούν, τα επίπεδα συναγερμού στην βαθμίδα «τρία», που υποδηλώνει μία «σοβαρή και πιθανή» απειλή.

Υπό το κλίμα έντονης ανησυχίας για το ενδεχόμενο μίας νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Βέλγιο, βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Βελγικό τύπο.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «De Standaard», στο κεντρικό θέμα της, μιλάει για «τεταμένα νεύρα» και «κλίμα φόβου» που προκαλούν οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το Ορλάντο.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι βελγικές Αρχές, μετά τις απειλές του ISIS για εκατόμβες θυμάτων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και τις πληροφορίες για συγκεκριμένους στόχους στο Βέλγιο (ένα εμπορικό κέντρο City2, την αλυσίδα ταχυφαγείων McDonalds και ένα αστυνομικό τμήμα), όπως σημειώνει η εφημερίδα «De Morgen», προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες Αρχές διατηρούν, προς το παρόν, τα επίπεδα συναγερμού στην βαθμίδα «τρία», που υποδηλώνει μία «σοβαρή και πιθανή» απειλή.

Για «πανικό» κάνει λόγο η «De Tijd», λόγω των διαρροών για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις που βρίσκονται προ των πυλών στο Βέλγιο. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η ακρίβεια των πληροφοριών δεν έχει διασταυρωθεί και οι πηγές δεν είναι αξιόπιστες, καθώς η εφημερίδα εκτιμά πως πρόκειται, πιθανότατα, για μία προσπάθεια της αστυνομίας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία «δραματοποιώντας» την κατάσταση.

Εξάλλου, η εφημεριδα «Le Soir» φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στην οποία ο Γάλλος πολιτικός μιλά για την απειλή της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και ότι ο τζιχαντισμός και το ριζοσπαστικό Ισλάμ αποτελούν τους εχθρούς. Ο ίδιος θεωρεί πως η «κοινωνία μας» υφίσταται επίθεση, ότι η ανταπόκριση των δυτικών χωρών δεν είναι καλή, ενώ προτείνει την απομόνωση των ισλαμιστών κρατουμένων και την απομάκρυνση από τη γαλλική επικράτεια κάθε ατόμου που διαθέτει δεσμούς με τρομοκρατικά δίκτυα. Ο κ. Σαρκοζί στέκεται επικριτικά απέναντι στην Ευρώπη. Καταγγέλλει την απουσία πολιτικής ηγεσίας και καλεί σε μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη.

Σχετικές ειδήσεις